Napad z nožem odslej le še poskus uboja

Tožilstvo Aljažu Verhovniku ne očita več poskusa umora in tudi očitke zoper njegovo ženo je umaknilo.
Fotografija: Aljaž Verhovnik je sprva priznal napad na nekdanjega partnerja svoje žene. FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Aljaž Verhovnik je sprva priznal napad na nekdanjega partnerja svoje žene. FOTO: Aleš Andlovič

Ponovljeno sojenje za poskus umora januarja lani v Poljčanah se na mariborskem sodišču včeraj kljub drugačnim pričakovanjem še ni končalo, saj je tožilka Tadeja Majcen tik pred sklepnimi besedami spremenila obtožnico. Aljaža Verhovnika zdaj bremeni le še poskus uboja, obtožbe zoper njegovo ženo Patricijo, ki so ji očitali pomoč pri tem dejanju, pa je tožilstvo umaknilo.

Tožilka se je za spremembo odločila po tistem, ko ji na včerajšnjem zaslišanju izvedenec računalniške stroke Janko Šavnik, ki je podrobno preučil podatke na telefonih obeh obtoženih, ni zagotovil dodatnih dokazov glede tega, ali je resnično prav Patricija Verhovnik možu po telefonu poslala fotografije nekdanjega partnerja ter njegovo gibanje spremljala s posebno aplikacijo. Ker je Šavnik dejal, da dodatnih dokazov za takšno sklepanje ni našel, kar pa še ne pomeni, da ne obstajajo, sta tožilka in pooblaščenka oškodovanca zahtevali imenovanje novega izvedenca, ki bi še enkrat odgovoril na zastavljena vprašanja. Temu je nasprotovala obramba, ki je od nasprotne strani terjala, da natančno navede, katere dokaze bi iskali z novim izvedencem. Sodni senat pod vodstvom Maše Blažeka je tožilkin predlog zavrnil, saj meni, da je izvedenec dovolj jasno odgovoril na vsa vprašanja. Prav tako je senat zavrnil zahtevo obrambe za izločitev pomembnega dela dokazov, povezanih s pričanji in uradnimi zaznamki v času kriminalistične preiskave.

image_alt
Iz čiste objestnosti je izvlekel nož in ga zabodel

Spomnimo, da je Aljaž Verhovnik maja lani priznal napad na nekdanjega partnerja svoje žene in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Obdolženi je priznal, da se je poskusil znebiti oškodovanca zaradi spora njegove sedanje žene z nekdanjim partnerjem glede očetovstva. Opremljen z nožem, rokavicami in koničastim orodjem ga je počakal zvečer pred njegovim domovanjem in ga, medtem ko je bil ta s hrbtom obrnjen proti njemu, najmanj trikrat zabodel v predel reber, ušesa in vratu. V bolnišnici so ugotovili, da je laže ranjen.

Kot je ob spremembi obtožnice pojasnila tožilka, iz zbranih dokazov prvoobtoženemu ni mogoče očitati poskusa umora na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, na kar je v razveljavitvi prve sodbe opozorilo že višje sodišče. Ker je omilila obtožbo zoper prvoobtoženega, je bilo pričakovati, da bo to storila tudi za Patricijo Verhovnik, a je nato zoper njo obtožbo v celoti umaknila. Po njenih besedah ji namreč na podlagi tistega, kar je ostalo, to pa so zgolj indici, ni mogoče očitati pomoči pri kaznivem dejanju. Kljub vsemu je tožilka prepričana, da je do dogodka prišlo prav zaradi trajajočega postopka med njo in oškodovancem, s katerim je ta dokazoval očetovstvo. Ker indici ne izpolnjujejo dokaznih standardov, sodišče pa ni prisluhnilo njeni zahtevi za postavitev novega izvedenca, poleg tega tudi prvoobtoženi svoje žene ni obremenil, je morala obtožbe umakniti.

Oškodovanec je po tožilkini odločitvi sklenil, da nekdanje partnerice tudi sam ne bo več kazensko preganjal, zagovornik Aljaža Verhovnika Igor Weindorfer pa je zahteval osemdnevni rok, da se lahko izreče o novi obtožnici ter po potrebi spremeni obrambo ali vsaj prilagodi sklepne besede. Ob tem je tožilki očital, da je obramba ves čas terjala spremembo obtožnice, še zlasti po tistem, ko ponovljeni postopek ni dal nobenih novih ugotovitev.

Preberite še: