Nemca sta se zastrupila, a sta ušla smrti

Ko so prišli na pomoč reševalci, je bila ženska še pri zavesti, moški pa je že omedlel.
Fotografija: Reševalci so ju odpeljali v bolnišnico. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Reševalci so ju odpeljali v bolnišnico. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Nova Gorica – Potem ko se je v Ljubljani z ogljikovim monoksidom zastrupila štiričlanska družina, bi se tudi minulo nedeljo skoraj zgodila tragedija, na srečo pa je nemški zakonski par ušel smrti. Kljub stalnim opozorilom o nevarnosti tega smrtonosnega plina in nesrečam, ki se dogajajo ves čas, je očitno veliko ljudi še vedno preveč neprevidnih pri ogrevanju.

»Ob 22.09 nas je regijski center za obveščanje Nova Gorica obvestil o najverjetnejši zastrupitvi z ogljikovim monoksidom dveh tujih državljanov, državljanov Nemčije, na območju naselja Grgarske Ravne,« je pojasnil Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave. Pozneje so novogoriški reševalci nujne medicinske pomoči, potem ko so ju oskrbeli, zakonca odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Še pred prihodom reševalcev je sicer 61-letna ženska poklicala na pomoč njunega prijatelja in soseda, ta je prišel na kraj dogodka in se takoj obrnil na pristojne v zdravstveni ustanovi. Ko so ti prišli, je bila ženska še pri zavesti, 66-letni moški pa je že omedlel.

Kot je povedal Božnik, sta imela zakonca v spodnjem prostoru starejše hiše delujoč agregat za proizvajanje električne energije. »Na kraju samem so novogoriški poklicni gasilci izmerili visoko vrednost delcev ogljikovega monoksida in ugotovili, da je bila ta presežena za več kot trikrat od običajne vrednosti. Zato so stanovanjski objekt prezračili. O varnostnem dogodku je policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe,« je pojasnil in dodal, da so bili policisti na delu tudi včeraj, da bi ugotovili vse okoliščine glede zastrupitve.


Prva je lastna varnost


»Policija vsako leto med ogrevalno sezono obravnava nekaj primerov zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Ta se največkrat zgodi zaradi nepravilnega ravnanja z grelnimi telesi ali njihovega neustreznega vzdrževanja. Za preprečevanje nesreč s plinskimi gorilniki in drugimi grelnimi telesi je zato pomembno, da so ta dobro in redno vzdrževana, prav tako je treba ustrezno zračiti prostore. Bodimo pozorni na požarno varnost in na nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Pri obeh nevarnostih sta ključna pravilna vgradnja in pravilno vzdrževanje kurilnih naprav,« je poudaril Božnik. Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, največkrat so to fosilna goriva, bencin, zemeljski plin, kurilno olje, propan, premog in drva.

»Ob nezadostni količini kisika nastaja v pečeh na trdo, tekoče in plinasto gorivo, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Ogljikov monoksid je zelo strupen plin, še posebno nevaren pa je zato, ker ga človek s čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Je namreč brez vonja, barve in okusa,« je še povedal Božnik in dodal, da je že zelo majhna količina v zraku lahko smrtno nevarna. Pri blažjih oblikah zastrupitve se človek le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti, vse do kome, motnje srčnega ritma in težave z dihanjem.

Če se zgodi zastrupitev, je treba osebi, ki je bila zastrupljena, čim prej pomagati iz kontaminiranega prostora. Poskrbeti je treba za lastno varnost, tako da takoj odpremo vsa vrata in okna, naredimo prepih in s tem spustimo v prostor kisik, pri tem pa naredimo čim manj vdihov v kontaminiranem prostoru.