Pri prečkanju meje v Kolpi utonila moška

Preiskava okoliščin obeh dogodkov in ugotavljanje identitete pokojnikov še potekata.
Fotografija: Slovenska meja na reki Kolpi. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenska meja na reki Kolpi. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo

Novo mesto/Črnomelj - Črnomaljski policisti so pri Vukovcih v Beli krajini s pomočjo potapljačev na rečnem dnu v ponedeljek okoli 18. ure našli truplo moškega, ki naj mu ne bi uspelo preplavati Kolpe pri nezakonitem prehodu državne meje. Sledov nasilja na truplu niso našli. Še enega utopljenega moškega pa so policisti danes našli pri kraju Žuniči, so potrdili za STA.

S Policijske uprave (PU) Novo mesto so sporočili, da so pri Vukovcih v ponedeljek nekaj pred 14. uro izsledili in prijeli 19-letnega maroškega državljana, ki je preplaval Kolpo in nezakonito prestopil tamkajšnjo državno mejo. Ta je nato policistom povedal, da je poskušal Kolpo preplavati skupaj s prijateljem, ki pa mu reke ni uspelo prečkati in je pri tem utonil. Ko se je začel potapljati, naj bi ga sicer skušal rešiti, a mu ni uspelo, je pojasnil.

Črnomaljski policisti so potem nemudoma poklicali črnomaljske in viniške gasilce, ki so z reševalnim čolnom in s tremi potapljači pregledali Kolpino strugo in proti večeru našli utopljenčevo truplo.

O najdbi so obvestili preiskovalnega sodnika in okrožno državno tožilko, zdravnica pa je za pokojnega odredila sanitarno obdukcijo.

Danes okoli 9.30 pa so črnomaljski policisti pri kraju Žuniči izsledili še tri državljane Alžirije, ki so tudi nezakonito prestopili državno mejo tako, da so preplavali reko Kolpo. Zaradi suma, da je bila v skupini tujcev še ena oseba, so pregledali obrežje in reko, v kateri so našli truplo moškega. Na truplu niso našli sledi nasilja.

Preiskava okoliščin obeh dogodkov in ugotavljanje identitete pokojnikov še potekata.

Z novomeške PU so še sporočili, da so črnomaljski policisti pri Učakovcih v ponedeljek okoli 6.30 prijeli tudi maroškega državljana, ki je nezakonito prestopil državno mejo, v okolici Žuničev pa okoli 8. ure še dva alžirska državljana.