Profesorica zgodovine domnevna tarča spolnega nadlegovanja - po prijavi izgubila službo

Po avgustovskem zaslišanju so vsi vpleteni prejeli opomin, profesorica pa je nato ostala brez službe.
Fotografija: Med ekskurzijo na Švedskem naj bi profesorico spolno nadlegoval sodelavec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Med ekskurzijo na Švedskem naj bi profesorico spolno nadlegoval sodelavec. FOTO: Blaž Samec/Delo

Na mariborski II. gimnaziji naj bi bila nekdanja profesorica zgodovine žrtev nadlegovanja in trpinčenja. Zadevo je prijavila ravnatelju, se nato obrnila na odvetnika, konec avgusta je potekalo zaslišanje vseh vpletenih, poroča portal MMC. Profesorica je nato izgubila službo.

Med ekskurzijo na Švedskem naj bi jo spolno nadlegoval sodelavec, zatem naj bi jo trpinčila še njegova žena, prav tako profesorica na tej šoli. Ko je zaradi tega iskala pomoč pri ravnatelju šole, pa je ostala brez službe, poroča portal. Ravnatelj očitke zavrača, je pa potrdil, da je drugim zaposlenim poslal obvestilo, naj o zadevi ne poizvedujejo, saj lahko sicer ostanejo brez službe.

Za TV Slovenija je profesorica Anja Sovič povedala, da je bila na ekskurziji v tujini tarča neprimernih izjav in poskusa dosega spolnega odnosa. V šoli pa je bila nato, kot pravi, deležna še trpinčenja sodelavčeve žene, prav tako učiteljice na II. gimnaziji. Menda naj bi ji gospa grozila tudi s smrtjo. 

Po avgustovskem zaslišanju so vsi vpleteni prejeli opomin, profesorica pa je nato ostala brez službe. Ravnatelj Ivan Lorenčič je povedal, da delavki pogodbe niso podaljšali zaradi zmanjšanega interesa dijakov za geografijo in zgodovino. Je pa njen odvetnik to zavrnil z navedbo, da je njegova stranka že pred tem dobila razpored ur za naslednje šolsko leto. 

Ravnatelj Lorenčič je po poročanju nacionalne televizije o očitkih Sovičeve o nadlegovanju in trpinčenju povedal: »Ta vloga in obtožba mobinga nista upravičeni … izjava, ki jo je posredoval domnevni storilec mobinga, je čisto drugačna.«

Odvetnik Anje Sovič je na sodišče vložil tožbo, o dogajanju na II. gimnaziji pa so že obvestili tudi ministrstvi za šolo in delo.