S sekiro nad vrata prodajalne

Komaj polnoleten je v nekaj dneh petkrat vlomil. Čeprav so ga že pred tem obravnavali kot mladoletnika, ta očitno ni zalegel in se je vrnil na stara pota.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo

Da mu je hišni pripor pomagal, saj se je v njem očistil prepovedanih substanc, je na sodišču zatrjeval Ljubljančan M. D., ki so ga zaradi serije petih vlomov, ki jih je storil le nekaj dni potem, ko je postal polnoleten, po priznanju krivde obsodili na devet mesecev zapora, ki pa jih bo oziroma jih je že prestal v hišnem zaporu.

Komaj polnoleten je 16. julija lani v popoldanskih urah na Taboru v Ljubljani poskusil vlomiti v stanovanjsko hišo skozi vhodna vrata, a mu ni uspelo. Očitno si je obetal dober izplen, saj je naslednji dan, bilo je okoli 20 minut pred sedmo zjutraj, znova poskusil vlomiti v isto hišo. A tudi tokrat neuspešno. Zato je v popoldanskih urah na Litijski cesti med vožnjo v taksiju ukradel 150 evrov vozniku, ko je ta štel, koliko denarja ima pri sebi.

Štiriindvajsetega julija lani je 20 minut pred četrto zjutraj na Zaloški cesti vlomil v trgovino, pregledal blagajno in predale pod njo, a odšel brez plena. Nekaj hišnih številk naprej je poskusil vlomiti v drugi poslovni lokal, a ga je pri tem zalotil občan, zato je odnehal. Pri tem dejanju je naredil za 120, pri prejšnjem pa za 150 evrov škode.

Tudi to je tožilstvo opredelilo kot poskus velike tatvine, vseh pet dejanj pa opredelilo kot eno nadaljevano kaznivo dejanje. Potem ko je na predobravnavnem naroku mladenič priznal očitke iz obtožbe, mu je ljubljansko okrožno sodišče, ki je njegovo priznanje sprejelo, izreklo devet mesecev zapora, ki pa jih bo oziroma jih je že prestal v hišnem zaporu na domačem naslovu. Prepovedali so mu tudi stike z vsemi, razen z družinskimi člani. Ob tem so mu določili varstveno nadzorstvo za čas petih mesecev. Sodišče mu je odvzelo sekiro, ki jo je uporabil pri kaznivem dejanju, in naložilo, da mora taksistu in prvi trgovini plačati premoženjskopravne zahtevke – skupaj 300 evrov. Sodišče ga je oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka.

Sodišče je menilo, da pogojna kazen ne pride v poštev, hkrati pa, da se mu omogoči dostojna vključitev v družbeno okolje. Dejanja je storil le nekaj dni po tem, ko je napolnil 18 let, in čeprav so ga že pred tem obravnavali kot mladoletnika (bil mu je izrečen ukrep zdravljenja zaradi drog), ta očitno ni zalegel in se je vrnil na stara pota. Tokrat naj bi bilo drugače.

Obdolženi je še pojasnil, da njegova mati in brat skrbita, da ponovne ne zaide v droge, pa tudi sam se pazi. Začel si je urejati življenje, iskati zaposlitev, ponovno je vzpostavil pristen stik s triletno hčerko in partnerico, s katero se nameravata preseliti drugam in si urediti življenje.

Preberite še: