Stanislav Zore: Pismo zlorabljene redovnice sem dobil le v vednost

Predsednik SŠK Andrej Saje in ljubljanski nadškof Stanislav Zore sta podala izjavo ob odkritju domnevnih zlorab in nasilja Marka Rupnika.
Fotografija: Škofje trdijo, da niso vedeli ničesar o dogajanju, čeprav je Zore dobil pismo zlorabljene redovnice. FOTO: Zajem zaslona
Odpri galerijo
Škofje trdijo, da niso vedeli ničesar o dogajanju, čeprav je Zore dobil pismo zlorabljene redovnice. FOTO: Zajem zaslona

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je danes podala izjavo ob odkritju domnevnih zlorab in nasilja patra Marka Rupnika. Predsednik SŠK Andrej Saje in ljubljanski nadškof Stanislav Zore sta povzela izjavo slovenskih škofov.

Izjavo si lahko ogledate v celoti:

Predsednik SŠK Andrej Saje je dejal, da so se ob odkritju zlorab včeraj zbrali na izredni seji in soglasno sprejeli izjavo. V njej so zagotovili, da so za dogajanje šele v zadnjem času izvedeli iz medijev in da so na strani žrtev. »Nedopustna dejanja« Marka Rupnika obsojajo, prav tako prikrivanje teh dejanj. »Žal nam je, da žrtve niso bile slišane,« je dejal Saje in poudaril, da se zavzemajo za ničelno toleranco do nasilja.

»Patra Rupnika smo poznali kot izjemnega umetnika in pronicljivega duhovnega voditelja, razumemo, da so ob tej novici mnogi prizadeti in se sprašujete, ali je vse, kar je ustvaril, treba zavreči,« je dejal Saje in pozval k ločitvi umetniških del od avtorja. »To je preizkušnja naše vere in zaupanja v Boga,« je ocenil Saje. »Smo pred božičnimi prazniki, Jezus je prišel, da nas odreši in očisti,« je dodal. Zanikal je, da bi bili slovenski škofi sploh seznanjeni z Rupnikovim izobčenjem in da bi o njegovih dejanjih karkoli vedeli.

V Slovenski provinci družbe Jezusove so sporočili, da podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Slovenski provinci družbe Jezusove so sporočili, da podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je na vprašanje novinarke zanikal, da bi prejel pismo zlorabljene redovnice in nanj ne odgovoril. Pojasnil je, da je pismo o zlorabah Rupnika poslala kardinalu prefektu kongregacije za nauk vere, on sam pa ga je dobil »le v vednost«. »Očitno je bilo, da so najpomembnejše ustanove znotraj Cerkve s stvarjo seznanjene. Kot ljubljanski nadškof tukaj nimam nobene pristojnosti,« je zatrdil Zore. Saje je dodal, da so »tisti, ki so odgovorni za postopke, v Rimu«.

Čeprav je primer zastaral, »je čutiti, da so obtožbe verodostojne«, je dejal Saje in opozoril, da se govori, da je bilo primerov še več. Že leta 1994 je bil menda o primeru obveščen nadškof Alojzij Šuštar, vendar Saje, ki je bil tedaj Šuštarjev tajnik, pojasnjuje, da nihče o tem ni nič vedel. »Verjetno je ukrepal na kak svoj način,« je ocenil. V arhivu nadškofije ni ničesar, razen elektronskega pisma, ki sem ga prejel, nismo dobili ničesar,« je dejal Zore. 

image_alt
Slovenski jezuiti zagotavljajo, da stojijo na strani žrtev zlorab

Saje je obljubil, da bodo komisijo za spolne zlorabe ustanovili v prihodnjem letu, vendar »to ni sodišče, ki bi preiskovalo, česa Cerkev ni storila«, temveč bo zgolj v pomoč škofom, je pojasnil. Komisija ne bo neodvisna, bo pa sestavljena iz strokovnjakov, je dejal.

Jezuiti podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka

V Slovenski provinci družbe Jezusove so sporočili, da podpirajo ponovno odprtje kanonskega postopka v primeru patra Marka Rupnika. Posredovali so tudi podatek, da niso prejeli še nobene prijave, in poudarili, da stojijo na strani žrtev zlorab.

V posebni izjavi Slovenske province družbe Jezusove v primeru Rupnik, objavljeni v nedeljo na spletni strani jezuitov v Sloveniji, so vse, ki so zdaj ali v preteklosti doživeli spolno, psihično ali duhovno zlorabo s strani jezuitov ali njihovih sodelavcev, pozvali, naj se obrnejo na delegata za varovanje na varuh@jezuiti.si.

image_alt
Jezuiti morebitne žrtve patra Rupnika pozvali k podaji prijav

Če bi opazili neustrezno spolno obnašanje, spolni napad ali katerokoli drugo kaznivo dejanje zoper otroka ali ranljivo odraslo osebo, pa očividce in žrtve pozivajo, naj svoje opažanje nemudoma posredujejo vodji apostolata, jezuitskemu delegatu za varovanje, jezuitskemu predstojniku ali kateremukoli drugemu ustreznemu organu, vključno s policijo.

Rupniku sicer očitajo psihične in fizične zlorabe več redovnic ljubljanske skupnosti Loyola pred več desetletji. Omenjene obtožbe so bile vložene lani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

image_alt
Vatikan zaradi obtožb o zlorabah redovnic ukrepal zoper patra Rupnika

Vatikan je sprejel ukrepe proti Rupniku, sicer priznanemu sakralnemu umetniku. Že leta 2019 ga je začasno ekskomuniciral, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha.

Kot je potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa, pa so ukrep ekskomunikacije kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Preberite še: