Sodnik tožilki pokazal vrata

Največ besed o Izraelcih in Arabcih na Kemijskem inštitutu.
Fotografija: Milko Novič v družbi odvetnika Jožeta Hribernika. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Milko Novič v družbi odvetnika Jožeta Hribernika. FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Konec tokratnega naroka v ponovljenem sojenju Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita, da je 16. decembra 2014 na parkirišču pred gostinskim lokalom na ljubljanskem Viču okoli 19.40 takratnega direktorja Kemijskega inštituta (KI) Janka Jamnika dvakrat ustrelil v glavo, je zaznamoval predvsem krajši besedni obračun med ljubljanskim okrožnim sodnikom Zvjezdanom Radonjićem in tožilko Blanko Žgajnar.

Razlog je sodnikovo zasliševanje nekaterih prič, predvsem Jamnikovih sodelavcev glede »odhajanja Arabcev in prihajanja Izraelcev« na inštitut v letih pred umorom. Metki Skumavc, tajnici direktorja KI in vodji glavne pisarne, je tako sodnik omenil, da so trije Arabci zapustili KI v štirih letih pred umorom, med njimi je bil tudi Michel Stephan, obtožen napeljevanja Iračana k umoru prof. dr. Janeza Plavca s KI. In da so potem začeli na inštitut prihajati Izraelci ter v zgolj pol leta v upravo inštituta »nastavili« bivšo uslužbenko izraelskega obrambnega ministrstva Navo Swersky Sofer. »Kako hitro je lahko tako napredovala?«, je vprašal Skumavčevo. Ta mu je odgovorila, da je bila zelo sposobna in da je bilo v interesu Jamnika, da jo zaposlijo.

Na dodatno vprašanje, ali bi bilo lahko tudi to kaj povezano z njegovim umorom, ob upoštevanju drugih dejstev, denimo, da je bil le nekaj dni pred umorom precej živčen, je odgovorila, da po njeni vednosti ne. Tožilka je sodnika spomnila, da je že na spletu mogoče videti, kako ima Swesky Soferjeva za sabo »zelo široko znanstveno udejstvovanje« in je tako nasprotovala sodniku, da Izraelko ves čas omenja. Sodnik ji je v zvezi s tem nanizal nekaj dejstev iz sodnega spisa in tožilko po krajšem prerekanju »zaradi nesramnega vedenja« napotil iz sodne dvorane. »Škoda je, da tega niste snemali,« mu ni ostala dolžna Žgajnarjeva.
 

Šaljiva sms-sporočila


Danes so zaslišali tudi Ribničana Roberta Bartola, ki naj bi mu Matej Oražem (ta je zaradi uboja 55-letnega Toneta Pogorelca trenutno v zaporu) prodal pištolo walter za 700 evrov. Prav s pištolo te znamke je bil ubit Jamnik. Bartol se je na prostoru za priče znašel tudi zaradi šaljivih sms-sporočil, ki jih je tistega dne malo pred sedmo uro zvečer poslal Noviču.

»Ob sedmih dajte piščanca v pečico. Ob osmih bo večerja,« mu je napisal. Povedal je, da je isto sporočilo takrat poslal 17 naključno izbranim naslovnikom, med katerimi je bil tudi Novič. V zvezi z domnevno prodajo pištole trdi, da »gre za zaroto«, saj ni imel takšne pištole. Sodnik je omenil podatek, da je Novič 18 dni pred umorom na spletu iskal lokacijo ljubljanske fakultete za fiziko in matematiko. Bartol mu je zatrdil, da se z Novičem na fakulteti nikoli nista dobila. Tokrat ga je, po prvem sojenju, srečal šele drugič v življenju.

Več iz te teme: