V Barceloni prijet s 185 kilogrami kokaina

Med domnevnimi preprodajalci naj bi bil Sašo Tuksar, ki je bil v Španiji obsojen na šest let zapora.
Fotografija: V Sloveniji so zasegli izjemno čist kokain. FOTO: Policija
Odpri galerijo
V Sloveniji so zasegli izjemno čist kokain. FOTO: Policija

Maribor – Preiskovalni sodnik je za pet od devetih osumljencev pečanja s prepovedanimi drogami, ki so jih policisti prijeli prejšnji teden, odredil pripor, je poročal Večer. Medtem pa 51-letni Sašo Tuksar iz Slovenske Bistrice, ki so ga v tujini prijeli s kar 185 kilogrami kokaina, že prestaja zaporno kazen.

Poročali smo, da so več kot eno leto slovenski kriminalisti v sodelovanju s tujimi kolegi spremljali delovanje mednarodne hudodelske združbe, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem in preprodajo prepovedanih drog. Kot je na posebni novinarski konferenci dejal Andrej Kolbl z mariborske policijske uprave, so slovenski policisti odvzeli prostost devetim osumljenim, od katerih jih je sedem z mariborskega konca. Osumljenci so bili del združbe, ki je na območju Slovenije, držav Evropske unije in Balkana organizirala prevoze prepovedanih drog po vsej Evropi. Med preiskavami je bilo v tujini zaseženih 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov konopljine smole. Preiskovalci so prav tako našli štiri osebne avtomobile s posebno prirejenim prostorom za tihotapljenje drog.

S kar 185 kilogrami kokaina naj bi prijeli Saša Tuksarja v Barceloni, ki je drogo prevažal v avtomobilu, je še poročal Večer. Zasežena droga naj bi bila vredna okoli sedem milijonov evrov. Tuksar očitkov ni zanikal in oktobra lani so ga zaradi tihotapljenja obsodili na šest let zapora. Kazen je že postala pravnomočna. Tuksar naj bi se znašel tudi v »slovenski« ovadbi.
Slovenski del hudodelske združbe naj bi sicer vodil 44-letni Boštjan G. Ta naj bi dan pred Tuksarjevo aretacijo v Barceloni skupaj s Tuksarjem in 51-letnim Borutom B 185 zavojev kokaina prevzel v skladišču na Ibizi. Kljub Tuksarjevemu »padcu« je še vedno nadaljeval s poslom.

Mariborski kriminalisti so na Boštjana G. postali pozorni še pred sodelovanjem s španskimi organi pregona, ko je konec lanskega januarja v Slovenski Bistrici zaradi prevelikega odmerka kokaina umrl Boštjan Z., pri katerem so po podatkih Večera našli 70 gramov kokaina. Pokojni je bil očitno tudi preprodajalec, stekla je preiskava. »Z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov in s klasičnimi metodami policijskega dela smo v zadnjem letu, kolikor je trajala preiskava, samo v Sloveniji zasegli 3,5 kilograma kokaina, tri pištole in pripadajoče okvirje ter naboje. Ker je v Sloveniji zasežena prepovedana droga kokain izjemne čistosti, bi vrednost pri nas zaseženega kokaina dosegla 140 tisoč evrov,« je o tem delu povedal Kolbl na tiskovni konferenci.
Policistoma pod krinko naj bi sicer kokain v piceriji Gurmanček v naselju Zamarkova pri Lenartu prodajal 47-letni šef lokala Jože L., po podatkih Večera tudi posrednik za 15 kilogramov kokaina, ki sta ga tajna policijska delavca hotela kupiti prejšnji teden, a do »posla« ni prišlo. V Sloveniji naj bi delovali dve združbi, eno naj bi vodil Boštjan G., drugo pa 62-letni Mariborčan Vojko P., ki je bil v preteklosti tudi že obsojen v tujini.

Spomnimo, da so ob zaključku slovenskega dela akcije v hišnih preiskavah zasegli nekaj manj kot 300 gramov kokaina in 160.000 evrov gotovine, za katero sumijo, da izhaja iz preprodaje prepovedanih drog. Droga naj bi prihajala iz Južne Amerike, pot v Evropo pa je našla prek pristanišč, jadrnic in letal.