V Srednji Dalmaciji divja požar

Zaprta je jadranska magistrala; ogenj se je približal hišam, trenutno pa je najhuje pri kraju Mimica, kjer je prekinjena oskrba z električno energijo.
Fotografija: Požar. FOTO: Petra Potočnik
Odpri galerijo
Požar. FOTO: Petra Potočnik

Blizu kraja Lokva Rogoznica nedaleč od Omiša v Srednji Dalmaciji je danes okoli 14. ure izbruhnil požar. Po poročanju hrvaškega spletnega portala index.hr gori neposredno nad jadransko magistralo, ki je zaradi požara zaprta.

Ogenj se je približal hišam, trenutno pa je najhuje pri kraju Mimica, kjer je prekinjena oskrba z električno energijo.

FOTO: Petra Potočnik
FOTO: Petra Potočnik


Kot je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal poveljnik gasilcev v splitsko-dalmatinski županiji, gori okoli 50 hektarjev površin, predvsem borov gozd in sredozemsko rastje. Gasilci so po njegovih besedah požar že omejili in pričakujejo, da ga bodo do večera spravili pod nadzor.V gašenju sodeluje več kot 160 gasilcev s 40 vozili, ki jim pomagajo tudi štiri letala za gašenje.Zaradi vse močnejšega vetra se požar širi proti zahodu, gašenje pa je oteženo tudi zaradi visokih temperatur - živo srebro se je namreč povzpelo do 36 stopinj Celzija - ter hribovitega in težko dostopnega terena.

FOTO: Petra Potočnik
FOTO: Petra Potočnik


Spletni portal Dalmacija danas poroča, da je ogenj, ki se hitro širi, zajel dve gasilski vozili. Gasilci so iz vozil pravočasno pobegnili, nihče od njih ni poškodovan.

Jadranska magistrala je po navedbah hrvaškega avtokluba (Hak) zaradi požara zaprta med Omišem in krajem Dubci, obvoz je po dalmatinski avtocesti.

Nad prizoriščem požara se vije gost črn dim, ki ga je po poročanju hrvaških medijev mogoče videti s širšega območje od Omiša do Makarske.

Preberite še: