V Suhadolah imeli precej več odpadkov od dovoljene količine

Okoljska inšpektorica podjetju odredila, da mora takoj izvesti vse ukrepe za preprečevanje onesnaženja okolja.
Fotografija: Požar v zbirnem centru odpadkov Suhadole FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Požar v zbirnem centru odpadkov Suhadole FOTO: Tomi Lombar

Policija nadaljuje s preiskavo požara v Centru za ravnanje z odpadki v Suhadolah. Do zdaj so kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana s pomočjo forenzikov ugotovili, da se je požar razplamtel z delno razsutega in delno baliranega stanja odpadkov, ki imajo klasifikacijsko oznako 191212 – Evropskega seznama odpadkov (lahke frakcije odpadkov). 

Požar se je nato razširil na večje število okoli pol tone težkih bal, v katerih so bili ostanki po reciklaži odpadkov. Ogenj je zajel in močno poškodoval tudi delovni stroj. Na njem in na objektu je nastal škoda v vrednosti več stotisoč evrov.

Vzroka požara še niso odkrili, tako ne morejo niti zanikati niti potrditi, ali je bil požar posledica kaznivega dejanja.


Na delu tudi inšpekcija


Požarišče si je ogledala tudi inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor. Kot so sporočili z inšpektorata, je v požaru zagorelo okoli 2.000 ton delno razsutih in delno baliranih odpadkov, ki jih je podjetje Publikus začasno skladiščilo v armirano betonski hali. Delno so ožgane tudi bale odpadkov, ki so bile skladiščene pred to halo, pečateni odpadki, ki so namenjeni za odstranitev po interventnem zakonu niso bili prizadeti, saj so oddaljeni več kot 100 metrov od požara.

V času izrednega nadzora inšpektorata je Publikus v Suhadolah skladiščil okoli 12.000 ton nenevarnih baliranih odpadkov. Glede na okoljevarstveno dovoljenje in potrdilo o vpisu v evidenco odpadkov, je na tem območju dovoljeno skladiščenje 2528 ton nenevarnih odpadkov.

Glede na ugotovitve inšpekcijskega nadzora je inšpektorica z ustno odločbo podjetju odredila, da mora takoj izvesti vse ukrepe za preprečevanje onesnaženja okolja. O izvedenih ukrepih morajo inšpekcijo obvestiti do 20. maja letos, okoli 2000 ton odpadkov, ki so goreli morajo odstraniti in predati pooblaščenemu odstranjevalcu do 20. junija, podjetje mora odstraniti tudi okoli 7000 ton odpadkov, ki jih skladiščijo na območju centra tako, da jih predajo pooblaščenemu odstranjevalcu do 30. septembra

Preberite še: