Za brutalen rop bo sedel šest let in devet mesecev

Višji sodniki potrdili odločitev kolegov na prvi stopnji, Ervin Hudorovac se je obrnil še na vrhovno sodišče
Fotografija: Roparji so vlomili, dva sta napadla ženski, eden je stražil pred vrati. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Roparji so vlomili, dva sta napadla ženski, eden je stražil pred vrati. FOTO: Marko Feist

Koper – Tridesetletni Rom iz Kočevja Ervin Hudorovac bo zaradi ropa ter brutalnega napada na starko in njeno posvojenko šest let in devet mesecev preživel v zaporu; takšno sodbo prvostopenjskega sodišča je potrdilo tudi pritožbeno, so nam odgovorili z Okrožnega sodišča v Kopru.

Osmega februarja lani je bila v Barizonih nad Ankaranom krvava drama. Bil je večer, 89-letna Anđelina O. in njena posvojenka, 49-letnica s težavami v duševnem razvoju, sta se že odpravili k počitku. Nenadoma sta se v njunem domu pojavila neznanca. Anđelina O. je spoznala, da gre za vlomilca. Uspelo ji je poklicati na 113 in povedati naslov, potem pa je eden od moških prerezal telefonski kabel. Iz kratkega posnetka klica na policijo je slišati ženskine krike in vpitje moškega: »Šuti, šuti!«

S primerom, ki je tako prestal tudi sito višjega sodišča, se bo ukvarjalo tudi vrhovno sodišče, saj je, sodeč po pojasnilih z Okrožnega sodišča v Kopru, v tej zadevi vložena tudi zahteva za varstvo zakonitosti. Te pa ni vložilo tožilstvo, čeprav je v sklepnih besedah za obtoženca predlagalo še za skoraj leto dni strožjo zaporno kazen.


Prepričana, da ju bodo ubili


Anđelina O. je v preiskavi povedala, da je eden od vlomilcev najprej napadel posvojenko: »Z njeno glavo je butal ob tla in jo brcal v spodnji del trebuha. Vse je bilo v hipu krvavo. Potem je tepel še mene in mi vzel uhan. Prepričana sem bila, da naju bodo ubili.« K sreči so bili policisti hitri. »Če bi prišli le dve minuti pozneje, bi bili obe mrtvi,« je bila prepričana.

Anđelina O. je utrpela zlom desne nadlahtnice, zlom leve mečnice ter udarnino desne rame in levega kolena, posvojenka pa več zlomov obraznih kosti ter obsežne otekline in podplutbe levega dela obraza.

Prvi ropar je bil Hudorovac, drugi kočevski Rom Marjan Brajdič, policisti so ju ujeli na kraju zločina, pri njima pa našli oškodovankin uhan in nekaj prstanov posvojenke. V vlogi stražarja pred vlomljenimi vhodnimi vrati je stal Ankarančan Slaviša Mrkonjić, ki je sicer pobegnil, vendar so tudi njega kmalu aretirali.

Brajdič in Mrkonjić sta krivdo priznala; prvi je bil zaradi ropa in dveh povzročitev hude telesne poškodbe obsojen na pet let zapora, stražar Mrkonjić pa zaradi pomoči pri ropu na leto in sedem mesecev.


Bil je tam, a ni ničesar videl ali slišal


Le Hudorovac očitkov na svoj račun ni priznaval, čeprav se je strinjal, da je bil kritičnega večera zares v starkini hiši. Tja naj bi šel z Brajdičem, ki mu je menda rekel, da gresta po »neko mašino«. Hudorovac je bil v zagovoru neprepričljiv, ob koncu okrožnega sojenja je celo obžaloval tisto, kar naj bi storil Brajdič. V hiši sam naj ne bi videl ali slišal ničesar, kaj šele, da bi koga pretepal. Tudi to, da naj bi bil »Šuti, šuti!« njegov vzklik, je zanikal, ko pa ga je okrožni sodnik Matej Štros pozval, naj glasno ponovi ti besedi, ju je bolj ali manj zašepetal, šele na ponovni poziv ju je izrekel nekoliko glasneje. Izdajale so ga tudi sledi krvi obeh oškodovank, ki jih je imel na svojih oblačilih. Izgovarjal se je, da so nanj zagotovo prišle, ko je poskušal skozi okno v kuhinji zbežati iz hiše in je padel na ženski.

Anđelina O. in njena posvojenka, ki sta ju po ugotovitvah sodišč pretepala oba roparja, sta se po grozljivi izkušnji odselili v Dalmacijo. Njun pooblaščenec, odvetnik Franc Mesar, je v kazenskem postopku od storilcev v posvojenkinem imenu zahteval 25.000 evrov odškodnine, v Anđelininem pa 20.000 evrov. Napotili so ju na pot pravde, a civilnega postopka ne bo, nam je povedal Mesar. Anđelina O. je umrla še pred koncem prvostopenjskega kazenskega sojenja.