Za napad s kijem ne bo šel v zapor

Tožilstvo za Mehmetija Šočrija predlagalo obvezno psihiatrično zdravljenje v zdravstveni ustanovi.
Fotografija: Zaradi ponovitvene nevarnosti je bil v priporu. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zaradi ponovitvene nevarnosti je bil v priporu. FOTO: Uroš Hočevar

Kot kaže, Mehmetiju Šočriju, ki je letos sredi belega dne v zasedi pričakal nekdanjo partnerico in jo hudo poškodoval, ne bo treba za zapahe. Tožilstvo zanj namreč po opravljeni preiskavi predlagal obvezno psihiatrično zdravljenje v zdravstveni ustanovi.

Konec letošnjega aprila so mariborski policisti prejeli poziv mimoidočega občana, ki je na Ljubljanski ulici na Taboru sredi belega dne videl pretresljiv dogodek, v katerem je moški, šlo pa je torej za Mehmetija Šočrija, s kijem za bejzbol napadel in brutalno pretepel 34-letnico, ki je sprehajala psa.

Napadalca je takrat mimoidočemu resda uspelo pregnati in spraviti v beg, a je ta, kot se je kmalu izkazalo, žensko že tako hudo poškodoval, da so se za njeno življenje potem na vso moč borili tudi v mariborskem kliničnem centru. Naposled jim je uspelo in rešili so ji življenje.

Tudi psu ni prizanesel

Dober opis pa je policiste potem kmalu pripeljal tudi na sled osumljenemu Šočriju, ki so mu odvzeli prostost. Lahko so izvedeli, da sta bila 34-letnica in 47-letnik pravzaprav nekdanja partnerja in da naj bi šlo pri napadu za maščevanje in ljubosumje. Kot tudi, da je bila ženska medtem že nekaj časa v novi zvezi in da je nekaj hudih udarcev s kijem dobil tudi pes.

V nadaljevanju so osumljenca kazensko ovadili zaradi poskusa umora. Preiskovalni sodnik je upošteval zahtevo tožilstva in zoper Mariborčana odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, saj se je v kriminalistični preiskavi pokazalo, da sta bila v ozadju napada, kot rečeno, maščevanje in ljubosumje in da napadalec 34-letnice že dlje časa ni pustil pri miru.

A tožilstvo po končani preiskavi ni vložilo obtožnice, temveč predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi. Tako Šočri za poskus umora torej ne bo odgovarjal kazensko, temveč bo moral na obvezno psihiatrično zdravljenje, in sicer na forenzični oddelek psihiatrije, a ne več kot za pet let. Pri tem zakonodaja tudi določa, da bo moralo sodišče vsakokrat po preteku šestih mesecev odločati, ali sta nadaljnje zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu zanj sploh še potrebna.

Preberite še: