Kdo bo Delova osebnost leta 2016?

Nocoj bomo v Klubu Cankarjevega doma razglasili, kdo je Delova osebnost leta 2016.

Objavljeno
04. januar 2017 20.31
T. J.
T. J.
Ljubljana – V uredništvu Dela smo leto tradicionalno sklenili z akcijo, v kateri smo iskali tistega Slovenca, ki je najbolj(e) zaznamoval leto 2016. Deseterica nominirancev je bila izbrana v uredništvu, zmagovalca pa so v spletnem glasovanju konec decembra izbrali bralci. Kdo je to, bo znano na večerni prireditvi v največjem slovenskem kulturnem hramu.

Deseterico pogumnih, drznih, pionirskih, dobrosrčnih ljudi smo izbrali iz različnih področij in v družbo osebnosti 2016 skupaj povezali športnega menedžerja, humanitarca, poslovneža, ekologa, zdravnika in zdravnico, zgodovinarje, športnika.

Razglasitev prvega med njimi bo nocoj ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma, ko bodo podeljene tudi tri Delove novinarske nagrade; za fotografijo leta, zgodbo leta in življenjsko delo. Prireditev bo kot v zadnjih letih zrežiral Andrej Stražišar, vodil jo bo dramski igralec Boris Ostan, nagrajenec pa bo stopil tudi pred mikrofon novinarke Sobotne priloge Vesne Milek. Gre za 27. izbor Delove osebnosti leta, lavreat pa bo naslednik številnih eminentnih imen.

Lani je Delova osebnost postal zobozdravnik, ki je pomagal beguncem, Jure Poglajen, pred njim pa prostovoljni gasilci, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Anita Ogulin, humanitarka Ana Lukner, podjetnik Ivo Boscarol, pisatelj Boris Pahor, zdravnik Erik Brecelj ...

Nominiranci so:

Aleksander Čeferin, prvi Slovenec na tako prestižnem in vplivnem položaju, kot je predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez.

Milan Jakopovič, ustanovitelju in predsedniku društva Petka za nasmeh, je uspelo poslance prepričati o brezplačnih obrokih otrokom iz finančno ranljivejših družin.

Hubert Kosler pa je z dobrim poslovanjem podjetja Yaskawa v Ribnici prepričal največjega svetovnega proizvajalca industrijskih robotov, da v Sloveniji postavi novo tovarno.

Tandem Lenarčič Močnik: Matevž Lenarčič, ki je drugič obletel svet z ultralahkim letalom, Griši Močniku pa je zbrane podatke o sajah uspelo umestiti v pogovore strokovnjakov na področju proučevanja podnebja.

Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki ji je v letu 25-letnice samostojne države uspelo, da je bilo prvih osemsto žrtev povojnih pobojev iz rova Svete Barbare po sedmih letih pietetno prenesenih v Park spomina na mariborskem pokopališču Dobrova.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik kliničnega Oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, je eden najboljših poznavalcev demence, ki odgovorne opozarja na nujnost takojšnjega ukrepanja.

Peter Prevc je v prejšnji sezoni smučarskih skokov osvojil pravzaprav vse, kar se je osvojiti dalo. Okronal jo je še z velikim kristalnim globusom za končno prvo mesto in malim globusom za najboljšega letalca na smučeh.

Ana Roš je v dobi televizijskih kuharskih šovov postala svetovna zvezdnica. Kobarid in Soško dolino je s svojo kuharsko kreativnostjo izenačila s Parizom, Londonom in New Yorkom.

Judoistka Tina Trstenjak je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zdržala hude pritiske in potrdila prvo mesto na svetovni jakostni lestvici, na kateri je že skoraj poldrugo leto trdno zasidrana na vrhu.

Prof. dr. Tatjana Avšič Županc je skupaj s sodelavci prva na svetu potrdila povezavo med virusom zika in mikrocefalijo, ki je lani v Braziliji prizadela več tisoč otrok.