V Dubaju dosežen dogovor o fosilnih gorivih

Dogovor ne vsebuje zapisa o odpravi fosilnih goriv, pač pa države poziva k prehodu od fosilnih goriv do leta 2050.
Fotografija: Delegati so dogovor pospremili s stoječim aplavzom. FOTO: Amr Alfiky/Reuters
Odpri galerijo
Delegati so dogovor pospremili s stoječim aplavzom. FOTO: Amr Alfiky/Reuters

Države so danes že v prvih minutah plenarnega zasedanja soglasno (brez glasu proti) sprejele osnutek zaključnega besedila, tako imenovani Globalni pregled stanja. Ta ne vsebuje zapisa o odpravi fosilnih goriv, pač pa države poziva k prehodu od fosilnih goriv v energetskih sistemih na pravičen in urejen način do leta 2050.

Delegati so dogovor pospremili s stoječim aplavzom.

FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
FOTO: Maja Prijatelj Videmšek

Zdaj se sprejemajo še odločitve glede drugih dokumentov, a globalni pregled stanja je ključni dokument podnebnih pogajanj in nakazuje, da bodo sprejeti tudi preostali dokumenti. 

Zbrane je nagovoril predsednik Cop28 sultan Ahmed al Džaber, ki je dejal, da je dosegel tisto, kar je obljubljal že od vsega začetka. 

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres nad dogovorom očitno ni zadovoljen. »Tistim, ki so nasprotovali odpravi fosilnih goriv, sporočam: če vam je všeč ali ne, odprava fosilnih goriv je neizbežna. Upajmo, da ne bo prišla prepozno,« je izjavil na omrežju X. 

Z obstoječim zapisom glede fosilnih goriv prav tako niso zadovoljni podnebni aktivisti.

Nezadovoljstvo podnebnih aktivistov zaradi razpletanja podnebnih pogajanj se krepi. FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters
Nezadovoljstvo podnebnih aktivistov zaradi razpletanja podnebnih pogajanj se krepi. FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters

Pogajalci držav imajo zdaj nagovore, v katerih govorijo, s čim se strinjajo in s čim ne. Delegatka iz Samoe, predstavnica skupine malih otoških držav (AOSIS), je povedala, da je bil dokument o globalnem pregledu stanja sprejet brez njihove prisotnosti v dvorani. »Ta proces nas je izdal,« je dejala in izbruhnila v jok. Njen govor je požel večji aplavz kot govor predsednika Cop28 al Džaberja.

Drugi osnutek nekoliko ostrejši

Predsedstvo podnebne konference (Cop28) je včeraj objavilo novi osnutek zaključnega besedila sporazuma, ki odprave fosilnih goriv ni omenjal, je pa vseboval poziv državam k »prehodu od fosilnih goriv v energetskih sistemih« (angl. transitioning away from fossil fuels in energy systems). 

Jezik je bil nekoliko ostrejši od prvega osnutka. Države »poziva«, naj »prispevajo« h globalnim prizadevanjem za blaženje podnebnih sprememb, kar zajema predvsem zmanjševanje emisij toplogrednih plinov. Prvi osnutek je bil bolj podoben jedilnemu listu, na katerem je bila ena od možnosti »zmanjšanje proizvodnje in potrošnje fosilnih goriv«. Države bi jo lahko izbrale ali pa ne.  

Obljube sultana al Džaberja, da se bodo podnebna pogajanja zaključila v torek, so se sicer v torek porazgubile v dubajskem smogu. Pozno zvečer po lokalnem času je al Džaber na ločenih srečanjih pogajalcem, tudi iz EU, pokazalo novo, neuradno verzijo zaključnega besedila sporazuma.

Posvetovanja al Džaberja s pogajalskimi skupinami držav o novem osnutku so potekala pozno v noč. 

Osnutek sporazuma, ki je bil objavljen v ponedeljek, so pogajalci iz EU in nizkoležečih otoških držav zavrnili kot nesprejemljiv. Na sliki generalni direktor Cop28 Madžid al Suwaidi. FOTO: Amr Alfiky/Reuters
Osnutek sporazuma, ki je bil objavljen v ponedeljek, so pogajalci iz EU in nizkoležečih otoških držav zavrnili kot nesprejemljiv. Na sliki generalni direktor Cop28 Madžid al Suwaidi. FOTO: Amr Alfiky/Reuters

Glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek: EU se nagiba k sprejetju takšnega predloga

»Imamo vse končne osnutke besedil za letošnji Cop28. Zelo podrobno smo pregledovali vsakega od tekstov kot paket. Razumemo, da je za predsedstvom (Cop28) ogromno usklajevanja z vsemi pogodbenicami in pogajalskimi skupinami. EU se nagiba, da bi paket kot takšen lahko sprejela, je pa veliko odvisno od tega, kaj se bo dogajalo na plenarnem zasedanju.« Nič še ni odločeno, besedilo se lahko še spreminja in na to moramo biti zdaj zelo pozorni, je dodala Tina Kobilšek.

Glasovanja o končnem besedilu ne bo. Odločitve se sprejemajo soglasno. Kako bo to potekalo, bo določilo predsedstvo Cop28, je pojasnila Kobilškova. »Vsekakor se bodo usklajevanja nadaljevala, dokler predsedstvo ne dobi signala, da so dokumenti pripravljeni za sprejetje. Zatem je pričakovati izjave pogajalskih držav in skupin. Izpostavile bodo, s čim se strinjajo in s čim ne. Pričakujemo pa, da bo na koncu dogovor sprejet,« je dejala Kobilškova, ki je v Dubaju ostala kot edina predstavnica Slovenije. Drugi člani pogajalske ekipe, tudi minister Bojan Kumer, so danes zjutraj odpotovali domov. 

Glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek FOTO: Maja Prijatelj Videmšek

Osnutek sporazuma, ki je bil objavljen v ponedeljek, so pogajalci iz EU in nizkoležečih otoških držav zavrnili kot nesprejemljiv. Odpravo fosilnih goriv v različnih oblikah podpira 127 držav, kar je 80 več kot leto prej, je pokazala zadnja analiza. Nasprotujejo pa ji največje proizvajalke nafte, najostreje Savdska Arabija. Nezadovoljstvo z razvojem pogajanj vse glasneje izražajo okoljski aktivisti.

Glavna pogajalka skupine malih otoških držav FOTO: Maja Prijatelj Videmšek
Glavna pogajalka skupine malih otoških držav FOTO: Maja Prijatelj Videmšek

Komentarji: