Odkrili delujoči USB v iztrebkih morskega leoparda

Na podlagi posnetka z USB-ključka zdaj iščejo njegovega lastnika, da bi ga povabili v svoje vrste.
Fotografija: USB-ključ je bil več kot leto dni zamrznjen v iztrebkih. FOTO: Jose Saavedra/Reuters
Odpri galerijo
USB-ključ je bil več kot leto dni zamrznjen v iztrebkih. FOTO: Jose Saavedra/Reuters

Prostovoljci z novozelandskega inštituta za raziskovanje vremenskih in morskih pojavov (Niwa) so v iztrebkih morskega leoparda našli delujoči USB-ključek. The Guardian poroča, da so iztrebke, ki jih zbirajo za raziskovalne namene, zamrznili za več kot leto dni, ob ponovnem pregledu pa so v njih našli plastično napravo.

USB-ključ so nato odtalili in ga pustili sušiti še nekaj tednov. Raziskovalci so bili nadvse presenečeni, ko so ugotovili, da naprava še vedno deluje, na njej so celo našli videoposnetek.

»Zelo nas skrbi, ko odkrijemo plastiko v notranjosti teh čudovitih antarktičnih živali,« je dejala prostovoljka Jodie Warren, ki je našla napravo.

S posnetka je razviden prednji del modrega kajaka, ki pluje ob obali Južnega otoka na Novi Zelandiji. Lastnik plovila – ki ga ni mogoče videti – opazuje dva morska leoparda, mater in mladiča, kako se igrata.


Iztrebki so neprecenljivi


Prostovoljci zdaj iščejo lastnika ključka, ki je posnel prizor igre med tjulnjema, saj bi ga radi povabili v svoje vrste, da bi skupaj z njimi na obalah iskal »zlata vredne« iztrebke.

Blato morskih leopardov je neprecenljivo za raziskovalce, saj vsebuje informacije o njihovi prehrani, splošnem zdravju in podatek o tem, kako dolgo so že v novozelandskih vodah.

Morski leopardi, ki sicer živijo na Antarktiki, zadnjih nekaj let čedalje pogosteje obiskujejo otoško državo v jugozahodnem Pacifiku, znanstveniki pa še ne vedo, zakaj.

Raziskovalci so pozvali vse novozelandske prebivalce, naj obvestijo pristojne službe, kadar v morju vidijo omenjene tjulnje. Prav tako so jih prosili, da označijo lokacije, kjer so jih videli, in da živali fotografirajo ali posnamejo.

Komentarji: