Plastika tudi v najbolj odročnih krajih tega planeta

Kemikalije, ki jih uporabljajo pri izdelavi plastike, so našli v jajcih lednih viharnikov.
Fotografija: Ledni viharnik FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Ledni viharnik FOTO: Shutterstock

Znanstveniki znova opozarjajo na negativne posledice, ki jih ima plastika na naš planet in na živalske vrste. Kemikalije, ki jih dodajajo plastičnim masam, so namreč odkrili v jajcih ptic na najbolj odročnih krajih Arktike. V jajcih lednih viharnikov na otoku Princa Leopolda v kanadski Arktiki so našli hormonske motilce ftalate, ki jih dodajajo polimerom, da povečajo njihovo gibljivost. Kot navaja Guardian, so te kemikalije prvič našli v jajcih arktičnih ptic.

Po prepričanju znanstvenikov so se kemikalije tam znašle, ker številne ptice pojedo bolj ali manj veliko količino plastike v morju, ki jo zamenjajo za ribe ali drugo hrano. Viharniki večino življenja preživijo na morju. V želodcih imajo te ptice oljnato tekočino, ki jo izbljuvajo v morebitne napadalce, ki ogrožajo gnezdo. Znanstveniki verjamejo, da so ftalati vstopili v to tekočino, od tam pa v krvni obtok in jajca.

Ledni viharniki na severni polobli se sicer nekoliko manj srečujejo s plastiko kot druge morske ptice, zato je ta novica še toliko bolj skrb vzbujajoča, je za Guardian komentirala Jennifer Provencher iz kanadske službe za divje živali. S testi je dokazala, da ptičja mati prenese zmes onesnaževal na svoje neizvaljene mladiče. »Ptica ima že od začetka razvoja te kemikalije v sebi.«

Analizirala je rumenjak in beljak petih jajc, ki so jih pobrali z otoka, in v enem je bil test na ftalate pozitiven. Kemikalija vpliva na hormone oziroma endokrini sistem. Motnje tega sistema povezujejo z motnjami v razvoju, težave pri plodnosti in metabolizmu. Guardian navaja, da so številne ftalate zaradi varnosti prepovedali v otroških igračah.

Znanstveniki poudarjajo, da bo potrebnih še več raziskav, da bi ugotovili škodljive posledice. »Za zdaj ne vemo, ali kemikalije škodijo samim jajcem,« je pojasnila.

V jajcih viharnikov in triprstih galebov, ki gnezdijo na istem otoku, so našli še druge kemikalije, ki jih uporabljajo pri izdelavi plastike. Znanstveniki želijo preučiti še več jajc morskih ptic, ki so še bolj prizadete zaradi plastičnih odpadkov v morju.

Komentarji: