Risja romanca med Tejo in Gorujem se nadaljuje

Risinja Teja ima letos dva mladiča, tudi tokrat je oče najverjetneje Goru.
Fotografija: Najprej je pred kamero prišla Teja (desno), nato njena dva mladiča (v sredini) in čez pol ure še Goru (levo). FOTO: Jože Kos, Ld Velike Poljane
Odpri galerijo
Najprej je pred kamero prišla Teja (desno), nato njena dva mladiča (v sredini) in čez pol ure še Goru (levo). FOTO: Jože Kos, Ld Velike Poljane

Risinja Teja ima zopet mladiče. Letos ne le enega, temveč kar dva. Strokovnjaki v projektu Life Lynx so s fotopastmi fotografirali Tejo, ki sta jo spremljala mladiča. S pomočjo podatkov, ki jih dobijo iz telemetričnih ovratnic, sklepajo, da je tudi letos oče ris Goru, ki so ga v Slovenijo pripeljali iz romunskih Karpatov maja lani. Zabeležili so namreč, da sta se Goru in Teja med paritveno sezono večkrat srečala.
 
Preberite še: Romanca na Mali gori in mrtva srna

Oba risa imata svoja teritorija na območju Male gore nad Ribnico. Na tem območju je postavljenih več fotopasti, ki so aprila posnele brejo Tejo. V tem času je risinjo spremljala še mladička iz prejšnje sezone, risinja Mala. Vendar pa se je Mala nato kmalu osamosvojila in vzpostavila teritorij severno od Tejinega. Razlog za to je bila verjetno kotitev Tejinih novih mladičev. Da ima Teja novo leglo, je bilo potrjeno šele jeseni, ko so jo posneli z dvema mladičema.
 
Goru, eden od sedmih od najmanj desetih načrtovanih risov, ki jih nameravajo preseliti v Slovenijo, je zelo uspešen pri prenosu svojih genov v dinarsko populacijo risov, h kateri spadajo tudi slovenski risi. Živi le še okoli 19 odraslih risov, ki so kritično ogroženi zaradi posledic parjenja v sorodstvu.
 
»Okrepitev naših risov s svežimi geni je eden glavnih ciljev projekta Life Lynx, zato so takšne novice dodatna motivacija za delo in potrditev, da smo na dobri poti k rešitvi risov v Dinaridih pred izumrtjem,« so zapisali na spletni strani projekta.

Na posnetku si oglejte Tejin novi naraščaj: 

Preberite še:

Komentarji: