Skrivnost plastičnih Garfieldov končno razrešena

Zabojnika iz jame ne morejo potegniti, zato domnevajo, da se bodo plastični kosi še pojavljali na plaži.
Fotografija: FOTO: Fred Tanneau/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Fred Tanneau/AFP

Več kot tri desetletja so se ob francoski obali Iroise v Bretanji pojavljali telefoni v obliki priljubljenega oranžnega mačka Garfielda. Vsak dan je na obalo priplaval kak kos: zavita žica, telefonska slušalka, glava, debel trup … Zdaj so končno razvozlali skrivnost, ko so se prostovoljci podali v vodo in v napol zaliti podvodni jami odkrili vir »mačjih« delov.



Morda na prvi pogled nekoliko smešna zgodba, je pravzaprav prikaz stanja naših morja, v katerih plava plastika, ki zastruplja in ubija morske živali. Po prehranjevalni verigi pa se vrača na naše krožnike.



Francoski prostovoljci so v jami našli zabojnik, ki je domnevno padel s tovorne leta 1983. Lokalni kmetje so skupini okoljevarstvenikov Ar Vilantsou pokazali, od kod večinoma priplavajo kosi in pripomnili, da so se prvi Garfildi začeli »prikazovati« po hudem neurju tistega leta. Prostovoljci so se potopili do jame pod klifi Plouarzel, ki je dostopna samo ob oseki, ob plimi pa je zalita z vodo.

»Našli smo neverjetno jamo, globoka je 30 metrov in na koncu so ostanki kontejnerja,« je dejala vodja skupine Claire Simonin-Le Meur. Na žalost pa je ladijski zabojnik napol zakopan in ni jasno, koliko telefonov je še notri. Zelo verjetno torej je, da obiskovalci slikovite plaže še niso videli zadnjega kosa.

Komentarji: