Slaba letina ohrovta, strupene alge in zalivanje dreves z vodnim topom

Zaradi rekordno visokih temperatur se hitro tali tudi švedski ledenik.
Fotografija: Ren je na nekaterih delih izsušen. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Ren je na nekaterih delih izsušen. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Evropa trpi zaradi vročinskega vala. Strokovnjaki opozarjajo, da bi v nekaj dneh lahko dosegli nove temperaturne rekorde. Če vročinskega vala slučajno kdo ne bi uspel prepoznati s pomočjo termometra, so temu priče številni (zanimivi) naravni pojavi - od slabe letine brstičnega ohrovta do taljenja ledenika na Švedskem.

Taljenje ledenika na Švedskem

Kebnekaise je najvišja švedska gora. Meri dobrih 2000 metrov. A ledenik se je zaradi izjemno visokih temperatur začel hitro taliti. Gunhild Ninis Rosqvist, profesorica geografije na univerzi v Stockholmu, je stanje opisala kot grozljivo: »Pridite in si poglejte posledice globalnega segrevanja.«

Priljubljena alpinistična točka se je med 2. in 31. julijem letos znižala za štiri metre. 

Gunhild Ninis Rosqvist meri višino snega na gori Kebnekaise. FOTO: Carl Lundberg/Afp
Gunhild Ninis Rosqvist meri višino snega na gori Kebnekaise. FOTO: Carl Lundberg/Afp


Reševanje rib v Švici

V Švici imajo drugačne težave. Ribe v toplih jezerih se namreč skorajda »kuhajo«, zmanjkuje jim zraka in grozi zadušitev. V številnih kantonih so zato morali ukrepati ribiči in živelj preseliti v hladnejše vodostaje. Temperature v nekaterih vodah so se dvignile na 27 stopinj Celzija, jezero Constance je imelo prejšnji teden le dve stopinji manj. 

Prav tako je suha struga reke Ren - sprehajanje po njej v teh dneh ni tako zelo redek prizor. So pa švicarske oblasti poskrbele tudi za državljane. Vojakom tako v teh vročih dneh ni potrebno nositi uniform, pač pa so lahko oblečeni le v kratke hlače in majice s katkimi rokavi. Policijskim psom pa so nadeli posebne čeveljce, ki ščitijo njihove tačke na vročih pločnikih. 

Ren je na nekaterih delih izsušen. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Ren je na nekaterih delih izsušen. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


Brstični ohrovt? Ne, hvala

Vročina bo koristila vsaj otrokom in odraslim, ki jih zmrazi ob misli na brstični ohrovt. Visoke temperature namreč niso prav prijazno okolje za omenjeno zelenjavo, tako da kmetijski pridelovalci že opozarjajo pred slabo letino. 

Zaradi izjemno hladne zime in že omenjenih visokih temperatur bo verjetno slaba tudi letina krompirja.

Letina brstičnega ohrovta bo slaba. FOTO: Shutterstock
Letina brstičnega ohrovta bo slaba. FOTO: Shutterstock


Sadna kupa za gorilo

Ljudje seveda nismo edini, ki trpimo zaradi vročinskega vala. Zaposleni v živalskih vrtovih po Evropi skušajo živalim kar se da olajšati te vroče poletne dni - tudi z zmrznjenimi priboljški. Mesojedci v francoskem živalskem vrtu so tako za posladek dobili »krvav mesni« sorbet, gorilo Kambuko iz londonskega živalskega vrta pa so razveselili z ledeno sadno kupo. 

Plavanje do nadaljnjega prepovedano

Zaradi visokih temperatur so se v Baltiku razpasle strupene alge in za nekaj časa onemogočile plavanje prebivalcem Poljske, Litve in Švedske. Finski znanstveniki so sporočili, da gre za najhujši izbruh strupenih alg v tem desetletju. Čeravno so tisti, ki bi se radi ohladili v vodi zaradi tega nejevoljni, so na drugi strani nad pojavom navdušeni znanstveniki, saj jim nudi ogromno možnosti za raziskovanje. 

»To je velika priložnost, da naberemo kup materiala za raziskave. V zadnjih letih smo imeli težavo, kako najti vire,« je povedala Hanna Mazur-Marzec, profesorica s poljskega oceanografskega inštituta. »Zdaj si lahko napolnimo vedra.«

Nemški policisti z vodnim topom zalivajo drevesa. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Nemški policisti z vodnim topom zalivajo drevesa. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


Vodni topovi, na pomoč

Nemški policisti so vodne topove izkoristi za to, da priskočijo na pomoč izsušenim drevesom. V Hamburgu, Berlinu in še nekaterih drugih predelih Nemčije so pridno zalivali drevesa. Stvar je prerasla celo v dobronamerno tekmovanje s kolegi iz drugih mest, češ, kdor si upa, naj objavi fotografijo v dokaz. Izzivu se na srečo ni bilo treba priključiti policistom iz Münchna in Dunaja, saj jih je (z njimi pa tudi drevesa) osrečila ploha.

Komentarji: