V Litiji se bojijo dviga zapornic na HE Medvode

Na območjih od Jevnice do Save se gasilci in komunalni delavci pripravljajo na najhujše.
Fotografija: Medvode so pod vodo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Medvode so pod vodo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zaradi naraščajoče Save štab civilne zaščite občine Litija in tamkajšnje občinsko vodstvo pozivata ljudi, ki prebivajo od Jevnice do naselja Sava, naj umaknejo premično premoženje na višje ležeča območja in izpraznijo kleti.

image_alt
Kritično tudi na nekaterih delih Ljubljane, v Mengšu evakuirali otroke

Ob reki Savi v dolžini okoli dvajsetih kilometrov lahko prebivalci v prihodnjih urah pričakujejo večji poplavni val, ki vse bolj spominja na katastrofalne poplave izpred 33 let. Posebno opozorilo velja za prebivalce Spodnjega Loga, Save, Ponovič, naselja Smrekarica, Jevnice in Kresnic ter nekaterih predelov Litije, kar predvsem velja za Trg na Stavbah, Brodarsko ulico in Ponoviško cesto.

Po besedah župana litijske občine Francija Rokavca so na terenu gasilci, civilna zaščita in delavci komunale, skupaj okoli sto ljudi, ki pripravljajo vse potrebne ukrepe za zavarovanje najbolj ogroženih območij.

Dodatne skrbi povzroča neuradna informacija, ki jo je pridobilo vodstvo litijske občine glede morebitnega dviga zapornice na hidroelektrarni (HE) v Medvodah. »Takšna odločitev bi po naši oceni pomenila izjemno katastrofo, saj bi se ponovilo leto 1990, ko je v celoti zalilo Litijo in tudi druga območja na območju srednje Save,« so zapisali v urgentnem pismu, ki so ga naslovili na republiško upravo za zaščito in reševanje.

image_alt
Na Idrijsko-cerkljanskem težave s plazovi

V litijskem štabu za zaščito in reševanje poudarjajo, da so sposobni obvarovati večji del območja pod pogojem, da pretok Save ne preseže 2100 kubičnih metrov na sekundo. Srečko Šestan, republiški poveljnik civilne zaščite, je za Delo povedal, da so mu iz HE Medvode zagotovili, da bo morebitno spuščanje zapornic usklajeno z vsemi protokoli, pri čemer »ne bi še dodatno obremenjevali poplavnega vala«.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: