V prihodnjih treh mesecih bi se lahko razvil neprijetni El Niño

El Niño prinaša na različne dele sveta poplave, suše in druge vremenske motnje. Pojav naj ne bi bil močan, kažejo posodobljeni podatki Svetovne meteorološke organizacije. 
Fotografija: El Niño se pojavlja na tri do osem let in je težko napovedljiv. FOTO: Nasa
Odpri galerijo
El Niño se pojavlja na tri do osem let in je težko napovedljiv. FOTO: Nasa

Od 75 do 80 odstotkov možnosti je, da se do februarja prihodnje leto razvije pojav El Niño, a bo šibkega značaja, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija. Pri tem je organizacija v javnost posredovala tudi informacijo o sezonskem spreminjanju vremena. Vzorci padavin za obdobje od decembra do februarja se časovno ujemajo z običajnimi vzorci ob pojavu El Niña. V nekaterih regijah pa se pojavljajo odstopanja.

El Niño je pojav nihanja temperature na stičišču zraka in vodne gladine v zahodnem delu Tihega oceana, s seboj pa prinaša poplave, suše in druge vremenske motnje, zato ga želijo znanstveniki čim bolj natančno napovedati.

Po posodobljenih podatkih meteorološke organizacije temperature površinskih voda že odgovarjajo pojavu, atmosfera pa se še ni odzvala na dodatno toploto in dvig oziroma padec zračnega pritiska. Modeli kažejo, da se bo to spremenilo v prihajajočem mesecu ali dveh. Možnosti za pojav med decembrom 2018 in februarjem 2019 so ocenjene na 75 do 80 odstotkov, da bi se pojavil od februarja do aprila, pa so možnosti 60-odstotne. Modeli kažejo, da ne bo šlo za močnega »dečka«, ampak za šibek oziroma zmeren pojav, ko se bodo temperature površinskih voda dvignile za največ od 0,8 do 1,2 stopinje Celzija nad povprečje. Možnosti, da bi bil pojav močan, torej da bi se temperature dvignile nad 1,5 stopinje Celzija nad povprečje, so majhne.

»Napovedi kažejo, da pojav ne bo tako močan kot v sezoni 2015/2016, ki je povzročil suše, poplave in beljenje koral v številnih delih sveta. A kljub temu še vedno lahko spremeni vremenske vzorce, kar lahko pomembno vpliva na kmetijstvo ter preskrbo s hrano in vodo ali javno zdravje,« je komentiral Maxx Dilley, direktor podnebnih napovedi pri organizaciji.

Temperature (rdeči zemljevid) in padavine (zeleno-rumeni).  FOTO: Svetovna Meteorološka Organizacija
Temperature (rdeči zemljevid) in padavine (zeleno-rumeni).  FOTO: Svetovna Meteorološka Organizacija


Organizacija je izdala tudi sezonsko modelsko napoved za obdobje od decembra do februarja, ki pa je še, kot so zapisali, v poskusni fazi. Napoved kaže povečane možnosti za višje kopenske temperature od povprečja v večjem delu Azije, Evrope, Severne Amerike, Karibov, Afrike, Avstralije, Indonezije in Južne Amerike. Izjeme so deli na jugu Južne Amerike, jugovzhodu Severne Amerike, severozahodu Evrope in v osrednji do južni Aziji. Večina teh regij je zasledila tudi nadpovprečne temperature med avgustom in oktobrom letos.

Modeli še kažejo podpovprečne količine padavin za Karibe, Srednjo Ameriko in del severne Južne Amerike, otoke na jugovzhodu Azije in južne pacifiške otoke, del jugozahodne Afrike in vzhodne ekvatorialne Afrike, subtropsko jugozahodno obalo Južne Amerike in jug Južne Amerike. Nadpovprečne količine padavin pa bi lahko imeli na jugu in severozahodu Severne Amerike, jugovzhodu Južne Amerike, v severni in jugozahodni Aziji ter v delu Evrope.

Pri organizaciji so opozorili, da gre za geografsko velike vzorce, ki so le podlaga za natančnejše napovedi.

Komentarji: