Predstavitvena informacija

3 nasveti za življenje z manj plastike

Veste, kako lahko vplivate na manjšo (u)porabo plastike?
Fotografija: Manj plastike lahko proizvedemo že z drobnimi koraki in malimi spremembami. FOTO: SPAR Slovenija
Odpri galerijo
Manj plastike lahko proizvedemo že z drobnimi koraki in malimi spremembami. FOTO: SPAR Slovenija

Najprej se lahko odločite za majhne korake, kot je recimo to, da plastenko zamenjate s steklenico za večkratno uporabo. Kaj pa potem? Nekaj nasvetov preverite spodaj.
 

1. Že majhne navade ustvarjajo razliko

 
Manj plastike lahko proizvedemo že z drobnimi koraki in malimi spremembami. Ena takšnih je tudi navada, da plastenke za vodo zamenjate s steklenicami za večkratno uporabo. Ključno je, da imate steklenico vedno s seboj, saj je pomembno, da poskrbite tudi za zadostno hidracijo. Če ste ljubitelj kave ali čaja, si lahko omislite tudi skodelico za večkratno uporabo in tako prihranite še nekaj plastike.
 
Kaj pa plastične vrečke? Seveda velik del odpadne plastike predstavljajo tudi te, ravno zato je pomembno, da imate trajnostno nakupovalno vrečko vedno s seboj. Nosite jo lahko v svoji torbi, prav tako pa imate lahko eno v svojem avtomobilu. Tako imate vrečko pri roki tudi, ko želite opraviti nenačrtovan nakup. In če že ravno pišemo o nakupovanju, se lahko dotaknemo tudi pomena nakupovanja izdelkov v alternativni embalaži. Lahko se poskušate izogniti plastiki in raje izberete izdelke v steklu, kartonasti embalaži ali celo v reciklirani plastiki. Prav tako so v trgovinah na voljo tudi izdelki v kompostabilnem pakiranju, kar pomeni, da lahko embalažo po uporabi odvržete kar med organske odpadke.

 
 

2. Nekaj plastike lahko prihranite tudi pri nakupovanju izdelkov za osebno nego

 
Pomembno ni le, katere prehranske izdelke izberemo, ampak tudi to, katero kozmetiko izberemo. Ključno je, da izberete kozmetiko, ki je prijazna tako do vaše kože kot do okolja. Izberete lahko kozmetiko, ki je pakirana v stekleno embalažo, prav tako pa je trajnostna tudi embalaža iz reciklirane plastike ali drugih recikliranih materialov, kot je karton. Pomemben korak pa lahko napravite tudi pri izboru zobne ščetke. Namesto plastične si lahko omislite zobno ščetko iz recikliranih materialov ali iz lesa.

FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija 

3. Manj plastike lahko (u)porabljate tudi na delovnem mestu

 
Na delovnem mestu preživimo kar velik delež svojega dneva in prav je, da smo pazljivi tudi tam. Če v službo nosite doma pripravljeno malico, poskrbite, da jo prinesete v posodi, ki jo lahko operete in ponovno uporabite. S tem namenom se izognete plastičnim posodicam za enkratno uporabo in raje uporabite steklene. Prav tako pa lahko na avtomatu za kavo namesto plastičnih lončkov uporabljate svojo skodelico, enako pa tudi na avtomatu za vodo. Druge prigrizke, kot so sladice ali sendviči, lahko zavijete tudi v naravno folijo iz čebeljega voska.FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija


Pri varovanju okolja štejejo že majhni koraki, kot so zgoraj našteti nasveti. Že danes lahko preizkusite kakšnega, saj lahko tako prihranite kar nekaj plastike. Če potrebujete še dodatne predloge, pa lahko preverite to spletno stran.
 

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija