Predstavitvena informacija

4 nasveti za trajnostno nakupovanje

Vsak posameznik lahko prispeva k čistejšemu okolju, veliko pa šteje že to, da trajnostno razmišljamo, ko opravljamo vsakodnevne nakupe.
Fotografija: FOTO: SPAR Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: SPAR Slovenija

Ravno zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov.
 

1. Preklopite na izdelke v okolju prijazni embalaži  


Danes imamo kar nekaj možnosti za trajnostno nakupovanje. Ena od teh je tudi izbor izdelkov v alternativnem pakiranju. Pri odločanju vam je lahko vodilo embalaža izdelka – kupite lahko izdelke v steklu, kartonasti embalaži ali celo v reciklirani plastiki. Prav tako so v trgovinah na voljo izdelki v embalaži, ki je kompostabilna, kar pomeni, da lahko embalažo po uporabi odvržete v organske odpadke. Zanimivo in okolju prijazno, kajne?


 

2. Tudi pri hitrih obrokih bodite pozorni na embalažo  


Vas večkrat preganja čas in želite zaužiti nekaj na hitro? Trajnostno lahko nakupujete tudi že pakirane obroke, kot so solate, že pakirano in narezano sadje ... Vas zanima, kako?

Pomembno je, da preverite, v kaj je hrana pakirana, saj so mnogi izdelki že v trajnostni embalaži.



FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija

 

3. Doma se dobro pripravite in nakupujte brez embalaže  


Ste že preizkusili možnost nakupovanja v rinfuzi? Tako lahko prehranske izdelke nakupujete povsem brez uporabe nove embalaže. Vse, kar morate imeti, je le lastna embalaža, ki jo prinesete od doma. Vanjo nato napolnite izdelke, uporabite pa lahko razne steklene posode, steklene kozarce ali drugo rabljeno embalažo – v domači shrambi boste zagotovo našli kaj uporabnega. Prav tako lahko lastno embalažo uporabite na vseh postrežnih oddelkih ter na oddelku sadja in zelenjave.

FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija

 


FOTO: SPAR Slovenija
FOTO: SPAR Slovenija

 

4. Izberite izdelke brez palmine maščobe  


Poznate palmino maščobo? Gre za rastlinsko maščobo z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, ki je ena izmed najpogosteje uporabljenih rastlinskih maščob v prehranski industriji. Maščobo pridobivajo iz afriških oljnih palm, največ pa jih raste v Indoneziji in Maleziji. Med proizvajalci je priljubljena predvsem zaradi visoke hranljivosti, po drugi strani pa tudi zaradi nizke cene, saj je v primerjavi z ostalimi maščobami izjemno ugodna. Zaradi velikega povpraševanja po omenjeni maščobi v tropskih gozdovih sadijo vse več plantaž oljnih palm, posledično pa krčijo tropski gozd. Z uporabo palmine maščobe v prehrambeni industriji tako izgubljamo ogromno dreves, obenem pa tudi življenjski prostor mnogih rastlinskih in živalskih vrst. A nekaj lahko storimo tudi mi. Pri nakupovanju smo lahko pozorni in izberemo tiste izdelke, ki ne vsebujejo palmine maščobe.



K čistejšemu okolju lahko prispeva prav vsak, štejejo pa že majhni koraki – tudi trajnostne nakupovalne navade. Zaupali smo vam nekaj idej za trajnostno nakupovanje, vi pa jih lahko preizkusite že ob naslednjem obisku trgovine in tako poskrbite za lepši jutri.
 

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija