Agregata na Kriških podih ne potrebujejo več

V gorskih kočah testirajo vpeljavo tehnologij, kot so fotovoltaika, mikrohidroelektrarna, vetrna elektrarna, gorivna celica, elektrolizer ter skladiščenje vodika. 
Fotografija: Pogačnikov dom na Kriških podih je vključen v evropski projekt Life SustainHuts. FOTO: Valentin Rezar
Odpri galerijo
Pogačnikov dom na Kriških podih je vključen v evropski projekt Life SustainHuts. FOTO: Valentin Rezar

Tudi gorske koče in hoteli pod vršaci že nekaj časa vpeljuje nove tehnologije izkoriščanja obnovljivih virov energije ter s tem poskušajo zniževati emisije ogljikovega dioksida, ki vplivajo na okolje neokrnjene narave v gorah. Evropski demonstracijski projekt SustainHuts, ki je del programa LIFE, se bo iztekel 30. junija prihodnje leto, vanj je iz Slovenije vključen tudi Pogačnikov dom na Kriških podih. Izkušnje so po besedah oskrbnikov za zdaj dobre. 

V gorskih kočah in hotelih tako že dobra tri leta testirajo vpeljavo tehnologij, kot so fotovoltaika, mikrohidroelektrarna, vetrna elektrarna, gorivna celica, elektrolizer ter skladiščenje vodika in uporabo novih izolacijskih materialov v objektih z namenom prikaza prilagajanja na klimatske spremembe. Tehnologijo bi v primeru dobrega odziva lahko prenesli tudi na podobne odročne lokacije.Gre za trajnostni projekt, s katerim skušajo izboljšati trajnostnost gorskih zatočišč z uvajanjem obnovljivih virov energije, izboljšano učinkovitostjo in izolacijo. FOTO: Valentin Rezar
Gre za trajnostni projekt, s katerim skušajo izboljšati trajnostnost gorskih zatočišč z uvajanjem obnovljivih virov energije, izboljšano učinkovitostjo in izolacijo. FOTO: Valentin Rezar


Agregata ne potrebujejo


»Največja prednost, da smo vključeni v projekt, je za nas to, da imamo na voljo dovolj električne energije, največja razlika je v tem, da letos agregata sploh še nismo potrebovali, prej pa ob slabšem vremenu vedno, in kaže, da ga tudi ne bomo. Glede ekoloških vidikov tudi sicer spodbujamo obiskovalce, da prinesejo svojo posteljnino. S tem zmanjšamo uporabo naše sveže posteljnine, ki jo vozimo prat v dolino,« je o dosedanjih izkušnjah povedala oskrbnica Pogačnikovega doma na Kriških podih Maša Stanič.

»Kot demonstracijski objekti za SustainHuts so vključene planinske koče v Španiji, Italiji in Sloveniji. Julija letos smo v okviru projekta povsem na novo vzpostavili sistem samooskrbe z električno energijo na Pogačnikovem domu na Kriških podih. Elektrika pridobivajo prek solarnih panelov in male vetrnice za proizvodnjo električne energije. S to investicijo ne bo več potrebe po uporabi agregatov, ki predstavljajo veliko potencialno okoljsko nevarnost, kar je še posebej pomembno za občutljivo gorsko okolje, kot je na primer Triglavski narodni park,« je pojasnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Zelena tehnologija naj bi se v prihodnosti vpeljala tudi na Dom Valentina Staniča pod Triglavom, montirati nameravajo fotovoltaiko in vetrnico za proizvodnjo električne energije. V projekt SustainHuts je bil na začetku vključen tudi Kocbekov dom na Korošici, a je žal v požaru oktobra 2017 pogorela vsa oprema.

Tehnologijo bi v primeru dobrega odziva lahko prenesli tudi na podobne odročne lokacije. FOTO: Valentin Rezar
Tehnologijo bi v primeru dobrega odziva lahko prenesli tudi na podobne odročne lokacije. FOTO: Valentin Rezar


Rekordna julij in avgust


Pogačnikov doma na Kriških podih, ki stoji na dobrih 2000 metrih nadmorske višine, se letos lahko pohvali s številčnim obiskom. 

»Julij je bil v naši koči verjetno rekorden po obisku, pa tudi v začetku avgusta je bil velik vrvež, vse smo imeli zapolnjeno. Vsako leto je več tujcev, oni so tudi tisti, ki pridejo kljub napovedanemu dežju. V začetku poletne sezone je že tradicionalno več tujcev, avgusta smo pričakovali več Slovencev, ki so bolj dnevni gostje, medtem ko tujci večinoma pri nas prenočijo. Glede na celotno sezono pa je vsakih približno polovica,« je povedala pred kratkim Maša Stanič.

Priljubljeno kočo v Julijskih Alpah obišče največ Belgijcev, Nemcev in Nizozemcev, vse več je Izraelcev, prihajajo tudi ljubitelji gora iz ZDA in Avstralije. 

Pogačnikov dom na Kriških podih je vključen v evropski projekt Life SustainHuts. FOTO: Valentin Rezar
Pogačnikov dom na Kriških podih je vključen v evropski projekt Life SustainHuts. FOTO: Valentin Rezar


Slovenski partnerji projekta so poleg Planinske zveze Slovenija še Razvojni center za vodikove tehnologije in Laboratorij za termoenergetiko Fakultete za strojništvo. SustainHuts vstopa v zadnje leto delovanja z večino že realiziranih investicij na izbranih planinskih kočah.

Nekatere koče kot sta Lizara ali Torino so že v obdobju monitoringa, kjer se meri učinek tehnologij in posredno vrednoti zmanjšan vpliv na okolje. Naslednji glavni cilj je dokončati preostale investicije in začeti analizo, da bodo doseženi pričakovani cilji projekta.

Preberite še:

Komentarji: