Kacin: Virus še vedno vdira v domove starejših

Včeraj so v domovih odkrili še 174 okužb stanovalcev, aktivno okuženih je zdaj že 2618. Največji porast okužb je bil v domovih Kamnik, Bokalce in Rakičan.
Fotografija: Dezinfekcija in čiščenje prostora v Domu starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik, enota Bokalce med prvim valom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Dezinfekcija in čiščenje prostora v Domu starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik, enota Bokalce med prvim valom. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Sloveniji smo včeraj znova dobili tragičen rekord števila umrlih bolnikov s covidom-19. Bitko z njim je izgubilo kar 59 bolnikov.

Slovenija je glede incidence smrti obolelih s covidom-19 tudi po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control) še vedno med najbolj ogroženimi državami v okviru Evropske unije, a se je v zadnjem času situacija poslabšala še marsikje. Po zadnjih objavljenih podatkih, ki včerajšnjega rekorda še ne upoštevajo, znaša 14-dnevna incidenca smrti na 100.000 prebivalcev v Sloveniji 13,5.

image_alt
Umrlo 59 bolnikov s covidom-19, največ doslej


Pred tednom dni so imeli višjo incidenco kot v Sloveniji le na Češkem in v Belgiji, ki ostajata z aktualnima incidencama 22,0 oziroma 20,1 najbolj ogroženi, Slovenijo pa so prehitele Bolgarija s 17,4, Poljska s 15,1, Madžarska s 14,3, Italija s 14,0 in Hrvaška s 13,7. Med najvišjimi je sodeč po najnovejših objavljenih podatkih tudi slovenska incidenca novih okužb, ki znaša 968,2. Višji sta le v Avstriji in Luksemburgu s 1056,8 oziroma 1279,0.




 

Umrlo že 1165 okuženih


Govorec za covid-19 Jelko Kacin je uvodoma med drugim povedal, da delež pozitivnih testov v Sloveniji še vedno kaže na to, da se epidemija ne umirja in da se število okužb znižuje prepočasi. V Ljubljani so včeraj potrdili 182 novih okužb, 64 v Mariboru, 48 v Kranju ali Celju 42. V osrednji Sloveniji sicer izstopajo okužbe v Brezovici, Domžalah in Kamniku. Incidenca okužb v najbolj ogroženem Pomurju znaša kar 1597. V Murski Soboti so, denimo, včeraj evidentirali 40 novih okužb.

V Sloveniji je doslej umrlo že 1165 ljudi. Včeraj je v bolnišnicah na covidnih oddelkih umrlo 41 oseb, v negovalnih bolnišnicah trije, v domovih za starejše pa 59. Kacin je poudaril, da še vedno prihaja do vdorov okužb med najranljivejše v domovih starejših občanov, in sicer zlasti z asimptomatsko okuženimi. Tako so včeraj v domovih odkrili še 174 okužb stanovalcev, aktivno okuženih je zdaj že 2618. Največji porast okužb je bil v domovih v Kamniku, Bokalcah in Rakičanu. Med zaposlenimi v domovih pa so včeraj odkrili še 52 novih okužb.

Glede morebitnih sprememb vladnih ukrepov je povedal, da bo strokovna skupina morda že danes, najkasneje pa jutri vlado seznanila z najnovejšimi ocenami situacije. O tem, katere ukrepe podaljšati ali kaj spremeniti, bo sicer vlada tudi ta teden odločala v četrtek.

Kacin je še dodal, da priporoča rabo kirurških, in ne »modnih« pralnih mask. Kirurške za enkratno uporabo seveda nudijo boljšo zaščito. Na vprašanje novinarja, ali ima podatek, koliko stanovalcev domov umre v domovih, koliko pa v bolnišnicah, pa se ni odzval.

Dom starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik, enota Bokalce. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dom starejših občanov Ljubljana Vič - Rudnik, enota Bokalce. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Brez okužb v le treh domovih


Gabrijela Valenčič iz območne enote CZ Koper za področje DSO, v kateri se angažirajo za preprečevanje okužb v socialnih zavodih, je o svojem območju povedala, da je na njem enajst socialnih zavodov. Doslej v le treh med njimi niso zaznali okužb.

Zaradi neprimernosti zgradb so rdeče cone vzpostavili tudi zunaj matičnih objektov teh domov. Kot zelo dobro prakso je Valenčičeva izpostavila pomoč lokalnih zdravstvenih domov, kot največjo grožnjo situacijam v domovih pa je tudi ona omenila vdore okužb z asimptomatsko okuženimi stanovalci in zaposlenimi, ob tem tudi kadrovsko podhranjenost. V območni enoti CZ Koper za področje DSO podpirajo idejo o testiranju vseh zaposlenih, ne le zdravstvenih delavcev, ko se bo začelo izvajati.
 

Pomagajo v 64 domovih


Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS. FOTO: Leon Vidic/Delo
Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da so regijski in občinski štabi Civilne zaščite zaradi situacije v domovih stalno v pripravljenosti.

Velike težave v DSO so kadrovske, pomanjkanje zaščitne opreme je trenutno na vzhodnem Štajerskem, kar bodo uredili. Če se bo pokazala potreba po aktivaciji iz blagovnih rezerv, bodo delili tudi to opremo.

Z Rdečim križem, ki ga na državnem nivoju sestavlja 110 ekip, pomagajo predvsem zdravstvu, posebej je omenil ureditev rdečih con zunaj domov, denimo v Škofji Loki, Radovljici, Topolšici ali samostanu v Mekinjah. 

Vsak dan se v pomoč vključuje od 60 do 300 prostovoljcev Rdečega križa, seveda sodelujejo tudi gasilske enote, Slovenska filantropija s 26 prostovoljci in Karitas z okoli 60. Trenutno pomagajo v 64 domovih starejših občanov. Imeli so nekaj težav s shranjevanjem in odvozom posmrtnih ostankov umrlih bolnikov s covidom-19, a trenutno situacija ni alarmantna.

Dnevno se skupno angažira od ​1400 do 1600 članov Civilne zaščite, je dodal Šestan. Glede vzpostavljanja rdečih con domov se odzivajo na trenutne situacije, širšega načrta ni. 

Popoldne, ob 16. uri, bo gost vladne novinarske konference minister za finance Andrej Šircej, nosilec svežnja PKP6, ki ga bodo v državnem zboru obravnavali jutri.

Komentarji: