Ali je Slovenija zanimiva le za stran pota vprašljivega mesa z zahoda?

V sindikatu kmetov pozivajo državljane, naj kupujejo slovensko meso.
Fotografija: Nizka cena ali visoka kvaliteta? Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Nizka cena ali visoka kvaliteta? Foto Leon Vidic

V Sindikatu kmetov Slovenije so zaskrbljeni zaradi zadnjega umika avstrijskega mesa s trgovskih polic v Sloveniji. »Avstrija je v urejenosti trga z kmetijskimi pridelki in mesom za slovenske kmete in uradnike  veljala kot vzoren primer urejenega, varnega ter transparentnega trga,« so zapisali v sporočilu za javnost. Državljane so pozvali, naj izbirajo po mesu slovenskega porekla.
 
V sindikatu se sprašujejo, kakšno meso prihaja v Slovenijo. Še posebej veliko uvozimo svinjine. »Ali je Slovenija in slovenski trg zanimiv le za takšna in drugačna stran pota vprašljivega mesa z zahoda? Kaj vse lahko v Sloveniji pride tudi iz vzhodnih držav, se lahko vprašamo? Meso v Avstriji je dražje kot v Sloveniji, zato se lahko le vprašamo, kakšen je povod za nakup mnogih slovenskih podjetji, ki so meso kupovale v Avstriji, meso pa namenili izključno za predelavo.«
 
Opozorili so, da je pri nas očitno še vedno najpomembnejša nizka cena ne pa kakovost. »Dokler bo tako, bo Slovensko tržišče, zbirališče slabe hrane, vprašljive kakovosti.«
 
Afera z avstrijskim mesom je izbruhnila, ko so v javnost prišle informacije, da so v eni od klavnic na avstrijskem Štajerskem med 17. septembrom in 22. oktobrom dali v promet meso, ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev.

Meso, ki je prišlo v Slovenijo in ki je imelo žige, je po zagotovilih Avstrijcev nesporno. Določene mesne izdelke je doslej s trga preventivno umaknilo 14 slovenskih ponudnikov.

Komentarji: