Barcolana odpovedana zaradi slabega vremena

Današnji dan bodo zaznamovale padavine in možnost plazov, spustila se bo meja sneženja.
Fotografija: 50. regata Barcolana. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
50. regata Barcolana. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Po nemalo preklicih udeležbe zaradi obveznega testiranja na novi koronavirus so se uresničile še napovedi o morebitni odpovedi letošnje Barcolane – zaradi slabega vremena so se v Regatnem odboru odločili, da 52. Barcolane ne bo. 

image_alt
Na zgodovinsko Barcolano vpisanih 1300 jadrnic


»Na vse načine smo se trudili, da bi izpeljali dogodek. A ob takih vremenskih napovedih se vsi ljubitelji morja zavedamo, da je dobro ostati na kopnem, tudi iz spoštovanja do vseh manjših jadrnic, ki so srce Barcolane. To je bila nedvomno zelo težka odločitev. Z vsemi varnostnimi ukrepi smo se zoperstavili širjenju novega koronavirusa, priznati pa moramo premoč naravi,« je v sporočilu za javnost pojasnil Mitja Gialuz, predsednik Jadralnega društva za Varkovlje in Grljan (SVBG).

Na 52. izvedbi Barcolane bi lansko zmago branila slovenska jadrnica Way of Life, kjer je vlogo krmarja prevzel eden najboljših jadralcev sveta, dvakratni olimpijski in trinajstkratni svetovni prvak Robert Scheidt.


Deževno bo in hladno


Današnja nedelja bo v znamenju oblačnosti s padavinami in morebitnih neviht ob morju, navaja Agencija RS za okolje (Arso).  Meja sneženja se bo na severu že dopoldne spustila na okoli 800 m nadmorske višine, popoldne in zvečer pa bo ponekod lahko snežilo do okoli 500 m nad morjem. Popoldanske temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Danes (predvidoma že dopoldne) se bo pojavila tudi nevarnost snegoloma v višjih predelih Gorenjske in Koroške, popoldne in zvečer pa tudi ponekod na Notranjskem in Kočevskem, so še opozorili z Arsa. Zaradi napovedanih povečanih količin padavin je danes povečana tudi verjetnost zemeljskih plazov po celotni Sloveniji. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Komentarji: