Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Behin: Enota za gašenje iz zraka je operativna, lahko bo gasila že letos

Zadnji dve od štirih letal bosta v Slovenijo prispeli do konca meseca, je napovedal generalni direktor uprave za zaščito in varovanje.
Požar na Krasu. FOTO: Črt Piksi
Požar na Krasu. FOTO: Črt Piksi
STA
15. 5. 2024 | 14:05
15. 5. 2024 | 14:49
3:44

Enota za gašenje iz zraka, opremljena z zrakoplovoma air tractor, je operativna in bo lahko že letos ob podpori vojske in policije gasila iz zraka, je v izjavi za javnost zagotovil generalni direktor uprave za zaščito in varovanje Leon Behin. Zadnji dve od štirih letal bosta v Slovenijo prispeli do konca meseca, je napovedal.

Behin je spomnil, da je država po uničujočih požarih v juniju, juliju in avgustu leta 2021 zagotovila posebna letala za gašenje iz zraka in organizirala namensko enoto v okviru uprave za zaščito in reševanje.

Prepričan je, da jim bo ta projekt v vseh kategorijah uspelo optimalno realizirati v treh do petih letih, tako obdobje je po njegovih besedah standardno za projekte takšnega obsega.

»Glede na to, kar sem videl v zadnjem letu in pol, je to verjetno najhitrejša ustanovitev zračne enote za varovanje gozdov v svetu. Zasebna podjetja, ki so veliko bolj prožna, za to potrebujejo od dve do štiri leta,« je ocenil predstavnik družbe Air Tractor Europe Hugo Arceo.

Po sklepu vlade, da naj uprava v svoji sistematizaciji organizira posebno enoto za gašenje iz zraka, sprejetem novembra 2022, so po Behinovih besedah izvedli javna naročila in zaposlitve. Danes tako uprava razpolaga z osnovnim kadrom, ki lahko ob podpori ekip vojske in policije izvaja gašenje iz zraka.

V tem času so si slovenski koordinatorji nabirali izkušnje na Hrvaškem, v Franciji in Španiji. »Vse te aktivnosti bi ocenil kot zelo uspešne,« je dejal Behin.

Leon Behin je spomnil, da je država po uničujočih požarih poleti leta 2021 zagotovila posebna letala za gašenje iz zraka in organizirala namensko enoto v okviru uprave za zaščito in reševanje. FOTO: gov.si
Leon Behin je spomnil, da je država po uničujočih požarih poleti leta 2021 zagotovila posebna letala za gašenje iz zraka in organizirala namensko enoto v okviru uprave za zaščito in reševanje. FOTO: gov.si

Vodo bodo lahko zajemali tudi na rekah, jezerih in morju

Navedel je, da bo uprava kmalu imela štiri letala, dve od teh sta opremljeni s plovci, zato lahko vodo zajemata tudi na vodnih površinah, kot so reke, jezera in morje. Kljub plovcem pa lahko   še vedno pristajata na letališčih in vodo polnita po cevi.

V državo bosta še ta mesec prišli tudi tretje in četrto letalo, ki bosta opremljeni s kolesi, na upravi pa bodo jeseni ocenili, ali je rešitev s plovci primernejša.

Ob tem je Behin spomnil, da so bila letala kupljena s pomočjo civilnih fondov evropskega kohezijskega sklada, pri skupnem znesku 20 milijonov evrov so iz fondov počrpali 15 milijonov.

Trenutno sta dva pilota na usposabljanju v Španiji in na Portugalskem, Behin pričakuje, da bo družba Air Tractor inštruktorje zagotavljala do 15. septembra. »Naši piloti bodo lahko samostojno gasili z letali šele prihodnje leto, ker je tak postopek uvajanja in certificiranja pilotov,« je bil jasen.

Javna predstavitev gašenja bo v začetku junija, ko se slovenska pilota vrneta z izobraževanja, je še napovedal. Bo pa zrakoplove v zraku mogoče videti že pred tem na območju Divače, Ajdovščine, Bovca in Portoroža. »Ko bo rumena ptica air tractor v zraku, boste vedeli, da so to enote za gašenje,« je sklenil Behin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine