Bitka za depolitizacijo Kolodvorske se najverjetneje seli na ustavno sodišče

Pritožbo na ustavno sodišče, če zakon ne pade, je že napovedal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.
Fotografija: Kolektiv na RTV je ponosen na referendumski rezultat. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Kolektiv na RTV je ponosen na referendumski rezultat. FOTO: Črt Piksi

Cilj novele zakona o RTV Slovenija je zagotoviti popolno institucionalno in programsko avtonomijo naše največje kulturne in informativne ustanove ter zaščititi njeno novinarsko avtonomijo in uredniško neodvisnost, so v referendumski strani trdili zagovorniki novele zakona, ki jo je junija letos sprejel državni zbor.

Zakon uvaja enotni svet zavoda s 17 člani. Od tega naj bi bilo šest predstavnikov zaposlenih, preostalih enajst pa bi na podlagi javnih pozivov imenovale različne organizacije. Javni zavod naj bi po predlogu vodila štiričlanska uprava, zato bi dosedanjemu vodstvu prenehal mandat. Kot posvetovalno telo sveta novela zakona uvaja petčlanski finančni odbor.

Podporniki za zakon o RTV so zelo veseli. FOTO: Jože Suhadolnik
Podporniki za zakon o RTV so zelo veseli. FOTO: Jože Suhadolnik

image_alt
Najšibkejša podpora večjemu številu ministrstev

Izbira nadzornikov in svetnikov je bila od sprejema seja veljavnega t.i. Grimsovega zakona leta 2005 v celoti prepuščena strankarski politiki. Strokovnjaki so že od vsega začetka svarili, da Grimsov zakon omogoča vdor politike v vodenje javnega servisa, najbolj izrazito pa se je to zgodilo v času tretje vlade Janeza Janše, kos si je stranka SDS podredila glavne vzvode odločanja na RTV Slovenija.

»Spremembe zakona so vsekakor pripravljene tako, da bodo z njimi vladajoči politiki odvzeti škarje in platno pri sestavi organov upravljanja in vodenja RTV Slovenija tako, da državni zbor ne bo imenoval niti enega člana sveta,« pa novela zakona ocenjuje  dr. Igor Vobič s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Podporniki zakona pred RTV. FOTO: Jože Suhadolnik
Podporniki zakona pred RTV. FOTO: Jože Suhadolnik

Če bo zakon podprla večina, ga bo kot kaže najprej presojalo ustavno sodišče. Pritožbo na ustavno sodišče, če zakon ne pade, je že napovedal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki bi se mu mandat končal z uveljavitvijo novele zakona. V bran nasprotnikov novele zakona je stopil ustavni pravnik dr. Matej Avbelj, ki je za Finance zapisal, da »zakon, tak, kot je, ne more prestati ustavnopravne presoje v nobeni vsaj malo normalni ustavni demokraciji, ki je zavezana spoštovanja vsaj minimalnih standardov evropskega ustavnega prava, kot jih je v svoji večdesetletni sodni praksi razvilo evropsko sodišče za človekove pravice.«

Podporniki za zakon o RTV v lokalu Pritličje. FOTO: Jože Suhadolnik
Podporniki za zakon o RTV v lokalu Pritličje. FOTO: Jože Suhadolnik

image_alt
Mesec: Ljudje razumejo, kdo gradi in kdo ruši

Na drugi strani pa v Pravni mreži za varstvo demokracije, ki je sodelovala pri pripravi novele zakona o RTV Slovenija, prav tako pa sodelovana v referendumski kampanji, trdijo, da je sprejem novele nujen za uresničitev temeljnih ustavnih pravic in načel, ki jih je v svoji sodni praksi že ničkolikokrat poudarilo tudi ustavno sodišče.

Parlamentarna zakonodajno-pravna služba pa je zapisala, da je poseganje v mandate mogoče, če za to obstajajo v javnem interesu izkazani prevladujoči razlogi, pomembnejši od posega v položaj prizadetih.

Kipec je osvobojen. Foto Črt Piksi
Kipec je osvobojen. Foto Črt Piksi

Pomembno je tudi poudariti, da zvišanje RTV-prispevka ni predmet vladne novele zakona. Tudi po referendumu bo prispevek ostal enak, to je 12,75 evra, nespremenjen je že od leta 2005. RTV Slovenija je sicer v skrb vzbujajočem finančnem stanju, izguba javnega zavoda bo letos menda znašala pet milijonov evrov.

Cilj novele zakona o RTV Slovenija je zagotoviti popolno institucionalno in programsko avtonomijo naše največje kulturne in informativne ustanove. FOTO: Črt Piksi 
Cilj novele zakona o RTV Slovenija je zagotoviti popolno institucionalno in programsko avtonomijo naše največje kulturne in informativne ustanove. FOTO: Črt Piksi 

Preberite še:

Komentarji: