Bo Janez Janša sprejel mandatarstvo?

Do 14. ure naj bi prvak SDS Pahorju sporočil, ali ima 46 glasov podpore.
Fotografija: Janez Janša, prvak SDS, bo Borutu Pahorju danes sporočil, ali ima zadostno podporo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša, prvak SDS, bo Borutu Pahorju danes sporočil, ali ima zadostno podporo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Prvak prvouvrščene stranke na parlamentarnih volitvah Janez Janša ima do danes popoldne čas, da predsedniku Borutu Pahorju sporoči, ali lahko zbere večino za sestavo vlade. 

Če Janša ne bo privolil v kandidaturo, bo Pahor počakal do 23. julija, ko bo potekel prvi krog iskanja mandatarja, potem pa bo preveril, ali ima kdo drug zadostno večino. Državni zbor se bo o tem, da kandidata ni, seznanil na seji, ki bo predvidoma v petek, 27. julija. Po tem bo začelo teči 14-dnevno obdobje, v katerem lahko mandatarja predlagajo predsednik republike, poslanske skupine in deset poslancev. Če niti v tem času nihče ne bi zbral zadostne podpore, pa bi stekel tretji, zgolj 48-urni krog, v katerem bi za imenovanje predsednika vlade zadostovala le relativna večina navzočih poslancev ob glasovanju.
 

SDS že poslana vabila preklical


​Pahor je pred enim tednom prvake parlamentarnih strank prosil, naj sprejmejo vabilo na pogovore z zmagovalcem volitev, tudi »če ne izberejo te ali one koalicije«. Ob tem je dejal, da se nima »pravice vtikati v odločitev strank glede koalicijskega sodelovanja z Janšo, čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko«. Če bodo stranke pogovore še naprej odklanjale, bosta po njegovih besedah prevladala nestrpnost in izključevanje. Pri tem po njegovem mnenju ne gre le za sestavljanje vlade, ampak tudi za ustvarjanje političnega in družbenega razpoloženja.



​Kot je znano, je SDS že poslana vabila preklicala, predvsem zaradi dogovarjanj petih levosredinskih strank pod vodstvom Marjana Šarca in NSi, ki pa so se v ponedeljek izjalovila z umikom NSi iz pogajanj. Njeno vodstvo se je v torek sestalo s predstavniki SDS, ki so jim kasneje poslali tudi osnutek svoje koalicijske pogodbe. Ta naj bi bila, kot je neuradno slišati, bolj ali manj odslikava predvolilnega programa SDS, o vsebinskem približevanju pa se še niso pogovarjali, prav tako še ni določeno, kdaj naj bi se ponovno sestali.

Edina stranka poleg NSi, ki je še izrazila pripravljenost za vstop v koalicijo s SDS, je SNS, kar pa skupaj pomeni le 34 glasov (Ljudmila Novak je napovedala, da takšne vlade ne bo podprla).

Preberite še:

Komentarji: