Žiga Turk s tvitom do oznake seksista leta

Turk je nagrado, ki so mu jo podelili Rdeče zore in portal spol.si, označil za nepošteno, nerazumno in nezasluženo.
Fotografija: Dr. Žigi Turku je bodečo nežo prinesel tvit 5. februarja letos: »Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.« FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Dr. Žigi Turku je bodečo nežo prinesel tvit 5. februarja letos: »Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.« FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo v preteklem letu je prejel Žiga Turk za izjavo, v kateri je med drugim zapisal: »Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul,« so sporočili kolektiv Rdeče zore in portal spol.si. Izjava je bila največkrat predlagana za najbolj seksistično, v ožji izbor izjav pa se jih je uvrstilo 23.

Turk je »nagrado« prejel za objavo na Twitterju 5. februarja letos: »Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.«

image_alt
Bojan Emeršič, »seksist« leta


Kot so v utemeljitvi zapisali na spletni strani spol.si, avtor izjave meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi, svobodno odločanje (žensk) o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva. Opozarjajo, da posilstvo ni seks, temveč nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Kot so zapisali, Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk in študentov s strani profesorjev.

 

»Nepoštena, nerazumna in nezaslužena« nagrada


Na prejem bodeče neže se je odzval tudi Turk, ki je na Twitterju zapisal, da je nagrada »nepoštena, nerazumna in nezaslužena«, in sicer nepoštena, ker mu lažno pripisuje, da opravičuje oziroma relativizira posilstvo. Da posilstvo smatra za najhujši zločin, je bilo povsem jasno vsem, ki so prebrali do konca, je zapisal Turk. Nagrada se mu zdi nerazumna, ker jo je prejel kot nekdo, ki javno podpira idejo podeljevalcev, da »samo ja pomeni ja«. Prejem nagrade pa se mu zdi nezaslužen, ker meni, da je nagrada kazen za njegovo pogosto podporo sedanji vladi.

Bodeča neža. FOTO: Jure Eržen/Delo
Bodeča neža. FOTO: Jure Eržen/Delo


Zaključni dogodek bodeče neže je v nedeljo ob 19. uri na spletu gostila FEM TV v okviru 22. festivala Rdeče zore. V glasovanju za najbolj seksistično izjavo je med 19. februarjem in 5. marcem sodelovalo 1667 oseb. Največ glasov so prejele nominirane izjave nekdanjega v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Braneta Dobnikarja, pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov na ministrstvu za notranje zadeve Boruta Jakopina, Mihe Šepca s Pravne fakultete Univerze v Mariboru, nekdanjega šolskega ministra Žige Turka in duhovnega voditelja Urbana Urbanca.

»Večina letos nominiranih izjav je izkrivljala razumevanje spolnih napadov in izražala skrb za povzročitelje le-teh ali zvračala odgovornost na žrtve,« so še zapisali na spol.si.

Preberite še:

Komentarji: