Bratuškova: Kolegi, ki se sicer razglašajo za velike domoljube, so presegli vse normalne meje

DZ bo o njej glasoval v četrtek, potrebna je navadna večina poslancev.
Fotografija: V SAB so razočarani nad razpravo na zaslišanjih. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
V SAB so razočarani nad razpravo na zaslišanjih. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Predsednica SAB Alenka Bratušek vztraja, da je zagotovitev glasov za izvolitev ministrske kandidatke Angelike Mlinar naloga premiera Marjana Šarca. Če kandidatka ne bi bila izvoljena, bi sama na Šarčevem mestu odstopila, je danes dejala Bratuškova. Sicer pa se bodo v SAB, če Mlinarjeva ne bo izvoljena, temeljito pogovorili, ali bodo še v koaliciji.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je nato napovedal, da bodo poslanci SNS v četrtek glasovali proti imenovanju Angelike Mlinar za ministrico. Očita ji, da v predstavitvi ni omenila »slovenske dežele Koroške«, kar ji štejejo v minus. »Zakaj bi morali podpirati novo ministrico, ki se ji ni zdelo vredno predstaviti v naši poslanski skupini in tudi šefici njene stranke se ni zdelo vredno poklicati in pojasniti, za kaj sploh gre,« se je vprašal Jelinčič, ki je Mlinarjevi sicer v ponedeljek še napovedoval podporo, v torek na njenem zaslišanju pa je poslanci SNS niso podprli.



»Mi nismo v koaliciji. Ko se bodo naučili, kako se v parlamentarni demokraciji obnaša in deluje, potem bomo morda kaj podprli. A v tem primeru je že prepozno,« je dejal prvak SNS in dodal, da je imela Mlinarjeva na voljo tri mesece ali še več in je svojo priložnost zamudila.

Na vprašanje, ali bi lahko njihovo odločitev o nepodpori kandidatki spremenilo posredovanje premiera Marjana Šarca, pa je prvak SNS dejal: »Šarec pa ne bo prišel, ker ima verjetno že kakšnega pametnega kandidata.« Jelinčič je tudi komentiral izjavo predsednice SAB Alenke Bratušek, da bi na Šarčevem mestu odstopila v primeru neizvolitve Mlinarjeve. Predsednik SNS meni, da Bratuškova, če bi bila na Šarčevem mestu, ne bi nikoli odstopila in bi se »z vsemi štirimi oklepala tega položaja«.

Alenka Bratušek potrditev Mlinarjeve pogojuje z ostankom v koaliciji. FOTO: Roman Šipić/Delo
Alenka Bratušek potrditev Mlinarjeve pogojuje z ostankom v koaliciji. FOTO: Roman Šipić/Delo


Židan si na glasovanju o imenovanju Mlinarjeve želi čim širše podpore


Predsednik SD Dejan Židan si na glasovanju želi čim širše podpore. Pri tem je pozval k spoštovanju koalicijske pogodbe, ni pa hotel ugibati, kaj se bo zgodilo, če Mlinarjeva ne bo dobila dovolj podpore.

»Že zaradi tega bi si sam želel, da bo kandidatka v četrtek dobila čim širšo podporo, ker je to pomemben signal Slovenkam in Slovencem, ki živijo zunaj naših meja,« je dejal. Prvi mož SD ni hotel ugibati o tem, kaj se bo zgodilo, če Mlinarjeva ne bo dobila zadostne podpore DZ. Tako Židan kot tudi člana odborov iz vrst SD sta kandidatko SAB za ministrstvo ocenila za kompetentno. Poleg tega je Mlinarjevo v DZ predlagal Šarec, kar po Židanovem mnenju pomeni, da jo je premier prepoznal kot primerno kandidatko za ministrico. »Moramo imeti tudi zaupanje do predsednika vlade,« je še dodal.

Na vprašanje, ali naj Šarec odstopi, če Mlinarjeva ne bo dobila zadostne podpre, je Židan odvrnil, da ne, in dodal: »Počakajmo, kaj bo jutri.« Da bo pomembno glasovanje v četrtek, je Židan odvrnil tudi na vprašanje, kako razume ravnanje koalicijskega Desusa, ki Mlinarjeve na odboru ni podprl. Želi pa si, da vse koalicijske stranke gledajo na koalicijsko pogodbo ne samo kot na papir, ampak kot na zaveze do drugih partnerjev in do državljanov. Kot je dejal, se ne morejo vsak mesec ukvarjati z vprašanjem, ali koalicijska pogodba še velja.

»Vsak, ki jo je podpisal, je odgovoren, zastavil je tudi ugled svoje stranke. Od vseh pričakujem, da se koalicijska pogodba realizira,« je pozval. Pri tem je Židan še opozoril, da se na področju kohezije ne sme nabirati političnih točk, ampak je čas, da se začne trdo delati.

Dejan Židan opozarja, da se ne morejo vsak mesec ukvarjati z vprašanjem, ali koalicijska pogodba še velja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Dejan Židan opozarja, da se ne morejo vsak mesec ukvarjati z vprašanjem, ali koalicijska pogodba še velja. FOTO: Leon Vidic/Delo


Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar po torkovem večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Razpravo je sicer zaznamovala burna razprava o državljanstvu Mlinarjeve.

DZ bo o njej glasoval v četrtek, potrebna je navadna večina poslancev. A za zdaj nima zagotovljenih dovolj glasov. Da bodo proti njeni izvolitvi, napovedujejo v opozicijskih SDS, Levici, NSi in SNS, ki pa imajo v DZ večino. Tudi od koalicijskega Desusa ni pričakovati enotne podpore.

Bratuškova je v izjavi v DZ danes opozorila, da je Mlinarjevo DZ v imenovanje predlagal premier in to ne bo, če bo izvoljena, ministrica stranke SAB, ampak vlade Marjana Šarca. Tako bi pričakovala od Šarca več aktivnosti, da v DZ zagotovi podporo za njeno izvolitev.

Na vprašanje, ali torej Šarec ni opravil domače naloge, je odgovorila, da je dejstvo, da manjšinska vlada na parlamentarnih odborih nima večine. Kot je povedala, je Šarca že pred mesecem dni vprašala, kje in kako bo kandidatki ali kandidatu zagotovil podporo. »Zelo dolgo ve, da je v naših očeh to absolutno njegova naloga in naloga koalicije, če sploh še je,« je ostra Bratuškova.

Kandidatke za zdaj ni podprl koalicijski Desus. Po besedah Bratuškove je to vprašanje za to stranko in za predsednika vlade. »Menim, da je ta odnos tudi eden od glavnih razlogov za to, da je kandidatka ostala brez glasov Desusa,« je dejala Bratuškova. Po njenih navedbah je naloga koalicije, da deluje: »Če ne deluje, pa pospravimo kovčke in gremo na volitve.«

DZ bo o Mlinarjevi glasoval v četrtek, potrebna je navadna večina poslancev. FOTO: Roman Šipić/Delo
DZ bo o Mlinarjevi glasoval v četrtek, potrebna je navadna večina poslancev. FOTO: Roman Šipić/Delo


Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović napoveduje, da se bodo tako kot pri drugih zadevah potrudili in poskušali zagotoviti glasove za izvolitev Angelike Mlinar. Je pa, pravi, odgovornost vseh partnerjev v manjšinski vladi, da iščejo glasove in jih tudi sami zagotavljajo. Od DeSUS pričakuje, da bodo kandidatko enotno podprli. Golubović je v današnji izjavi v DZ spomnil, da manjšinska vlada glasov na zaupanje nima vnaprej zagotovljenih. Ker koalicija na vseh delovnih telesih DZ nima večine, ga ne preseneča, da kandidatka za kohezijsko ministrico iz vrst SAB Mlinarjeva v torek s svojo predstavitvijo ni prepričala dovolj članov matičnih odborov.

Tako kot so v LMŠ zagotovili glasove za proračun in vse druge akte, ki jih DZ sprejema, pa se bodo po Golubovićevih navedbah potrudili in poskušali zagotoviti glasove tudi za izvolitev Mlinarjeve. Na vprašanje, ali so torej v LMŠ tisti, ki iščejo glasove, je odgovoril: »Nekateri politiko jemljemo kot aktivno delo, nekateri pa kot prelaganje odgovornosti na druge.« Ob tem je poudaril, da je odgovornost manjšinske vlade, da vseh pet partnerjev išče glasove in jih tudi sami zagotavljajo.

»Se usesti v svoj fotelj in čakati, da bo to samo ena stranka naredila in takrat, ko se zazna, da nekaj lahko ne bi uspelo, kazati s prstom na LMŠ, tam, kjer pa uspe in to LMŠ zagotovi, pa se hvaliti, ni primerno,« je partnerjem sporočil Golubović. Spomnil na določbo v koalicijskem sporazumu, da koalicija podpira imenovanje ministrov in ne podpira interpelacij. Zato je ravnanje DeSUS, ki najverjetneje o kandidatki ne bo enotna, na parlamentarnih odborih pa je bil njen član vzdržan, zanj osebno nerazumljivo. Presenetilo pa ga je, da DeSUS kandidatke na zaslišanju ni ničesar vprašal in niti ni pojasnil svoje odločitev.

Golubović pričakuje, da bodo poslanci DeSUS na četrtkovem glasovanju Mlinarjevo enotno podprli. Če je ne bodo, pa se bodo o tem po njegovih navedbah pogovarjali v petek, je napovedal. Vprašanje, ali bi premier Marjan Šarec lahko vezal zaupnico na popolnitev vladne ekipe, pa je po njegovih navedbah treba nasloviti na Gregorčičevo oz. na vlado.

Ali torej neizvolitev Mlinarjeve ne bi bila nezaupnica premierju, pa je odgovoril: »Ne moremo govoriti o nezaupnici pri manjšinski vladi. Pri tej in petih partnerjih se moramo vsi zavedati, da je odgovornost vseh nas, da pri zakonih in imenovanjih napnemo vsi sile, da najdemo zadostno število glasov z argumenti.« Po njegovem mnenju je imela Mlinarjeva argumentiran nastop in je izkazala, da izpolnjuje vse pogoje, da lahko postane dobra ministrica.

Brane Golubović pričakuje, da bodo poslanci DeSUS na četrtkovem glasovanju Mlinarjevo enotno podprli. FOTO: Blaž Samec/Delo
Brane Golubović pričakuje, da bodo poslanci DeSUS na četrtkovem glasovanju Mlinarjevo enotno podprli. FOTO: Blaž Samec/Delo


Bratuškova je pojasnila, da bi bila neizvolitev Mlinarjeve v DZ velika nezaupnica vladi, še najbolj pa prvemu med ministri. Po njenih besedah v SAB lahko oziroma so se vedno pripravljeni pogovarjati glede podpore v poslanskih skupinah, a ekipo sestavlja predsednik vlade. »On je odgovoren za to, da to zgodbo sestavi tako, da bo lahko vlada delovala še naprej,« je dodala.

Na vprašanje, ali stranke SAB v primeru neizvolitve Mlinarjeve ne bo več v koaliciji, je Bratuškova odgovorila, da se bodo o tem temeljito pogovorili.

Po odločitvi parlamentarnih odborov glede Mlinarjeve po besedah Bratuškove za SAB ni razočaranja, saj da je Mlinarjeva zaslišanje strokovno opravila več kot vrhunsko, odgovorila na vsa vprašanja. Prepričani so, da je strokovno in politično kvalificirana, da bi več kot odlično vodila službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko. So pa v SAB razočarani nad razpravo na zaslišanjih.


V SAB razočarani nad razpravo


So pa v SAB razočarani nad razpravo na zaslišanjih. »Celo življenje se Mlinarjeva bori, da lahko govori slovensko, celo življenje posluša očitke na Koroškem, ker se bori za Slovenijo in za slovenski jezik. In potem ji nekdo upa v slovenskem DZ oporekati narodnost ter državljanstvo. Tukaj pa mislim, da so kolegi, ki se sicer razglašajo za ne vem kako velike domoljube, presegli vse normalne meje,« je dejala Bratuškova.

Kot je dodala, je stranka dobila veliko odzivov ljudi, ki pravijo, da kaj tako nespodobnega v Sloveniji še niso videli in slišali. Bratuškova se je, kot predsednica stranke in ministrica, opravičila »vsem Slovencem, ki živijo izven naših meja, za to kar so v torek morali poslušati«.

Preberite še:

Komentarji: