Cerar: Če Šarcu uspe sestaviti stabilno koalicijo, bo del nje tudi SMC

Miro Cerar SMC vidi v koaliciji strank, ki se zavzemajo za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno družbo. 
Fotografija: Miro Cerar se je o morebitnem sodelovanju pogovarjal z Bratuškovo in Šarcem. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar se je o morebitnem sodelovanju pogovarjal z Bratuškovo in Šarcem. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana - Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je danes na skupnem pogovoru srečal s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek. Pogovor je tekel v smeri morebitnega sodelovanja, so pojasnili v LMŠ. Dodali so še, da vse strani pogovor ocenjujejo kot konstruktiven. »Vnovič se je potrdilo, da je prisoten interes za sodelovanje, zato bodo pogovore nadaljevali,« so po današnjem srečanju navedli v LMŠ.

Šarec ob tem dodaja, da zgolj preverja, če stranke, ki so pred volitvami zavrnile sodelovanje s SDS, pri takem stališču še ostajajo. Ena od teh je očitno tudi Cerarjeva SMC.


Cerar: Če Šarcu uspe sestaviti stabilno koalicijo, bo del nje tudi SMC


Miro Cerar je po današnji seji izvršnega odbora stranke namreč dejal, da se SMC vidi v koaliciji strank, ki se zavzemajo za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno družbo in ki jo želi oblikovati predsednik drugouvrščene na volitvah LMŠ Marjan Šarec. »Če mu uspe sestaviti stabilno koalicijo, bomo del te koalicije tudi mi,« je dodal.

Kot je še dejal v izjavi za medije po seji, na kateri so razpravljali o povolilnih namerah stranke, si v SMC želijo tudi, da bi v taki koaliciji lahko uresničevali programske cilje stranke in da bi se nadaljevali dobri rezultati dosedanje vlade s SMC na čelu.
Cerar se je po volitvah sicer že dvakrat sestal s Šarcem, danes pa so se na skupnem pogovoru dobili tudi z Alenko Bratušek. Na srečanju so predsedniki strank po Cerarjevih navedbah preverjali, »katere so naše programske sorodnosti, da bomo videli, kakšno vlogo lahko skupaj odigramo v morebitnem oblikovanju koalicije«.

Marjan Šarec preverja, če stranke, ki so pred volitvami zavrnile sodelovanje s SDS, pri takem stališču še ostajajo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Marjan Šarec preverja, če stranke, ki so pred volitvami zavrnile sodelovanje s SDS, pri takem stališču še ostajajo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Predsednik republike Borut Pahor je že pred volitvami napovedal, da bo prvo priložnost za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, Janezu Janši, prvaku SDS, ki so ji volivci zaupali 25 poslanskih mandatov. Cerar je danes poudaril, da je SMC vedno bila stranka, ki se je znala pogovarjati in ni zavračala konstruktivnih pogovorov. A če bi do pogovora s predsednikom SDS prišlo, bi mu Cerar pojasnil stališče, ki ga je zastopal že v volilni kampanji, ko je večkrat zatrdil, da ne želi sodelovati z Janševo SDS, je povedal.

Očitke o sporih v stranki, predvsem med Cerarjem in Milanom Brglezom, je predsednik SMC zavrnil. »Odkar SMC obstaja, se želi prikazati, da pri nas obstajajo razkoli. Tega v SMC ni. Smo svobodomiselna stranka, imamo različna mnenja, ki jih potem uskladimo in nastopamo enotno,« je bil odločen.

Na vprašanje, ali bi v koaliciji raje videl Levico ali NSi, je prvak SMC odvrnil, da je prezgodaj govoriti o tem, kakšna bo nova koalicija. Ob tem je izpostavil, da morajo tisti, ki imajo odgovornost za sestavo koalicije, opraviti svoje delo. »Pri tem bo SMC konstruktivno sodelovala in zastopala svoj program,« je dodal. Ta proces po njegovih besedah ne bo enostaven, mora pa se končati v dobro Slovenije.

Po njegovi oceni je tudi še prezgodaj »zavzeti kakršnokoli stališče« o kandidatu za predsednika DZ. Napovedal je, da se bodo intenzivni pogovori o tem pričeli prihodnji teden pred konstitutivno sejo DZ.

Komentarji: