»Česa takega še nisem videl, skupaj so delovali jugo, luna in plimovanje morja«

V torek zvečer sta bila pod vodo tako Izola kot Piran, bolje pa jo je odnesel Koper, kjer je morje sicer prav tako ponekod poplavilo obalo.
Fotografija: Poplave na Obali. FOTO: Nataša Čepar
Odpri galerijo
Poplave na Obali. FOTO: Nataša Čepar

V torek zvečer sta bila pod vodo tako Izola kot Piran, bolje pa jo je odnesel Koper, kjer je morje sicer prav tako ponekod poplavilo obalo. V Izoli je poplavilo kleti, tudi nekatere gostinske lokale, v Piranu pa hotele, denimo Hotel Piran, lekarno in nekatera domovanja.»Gladina morja je narasla za deset centimetrov in se še dviguje, pričakujemo, da se bodo razmere umirile okoli desetih dopoldne,« so razmere v sredo zjutraj ocenili na intervencijski številki 112. V Izoli sporočajo, da morje poplavlja en meter od obale.

»Vso noč smo bili na terenu, intervencije še potekajo, najhuje je bilo v Izoli,« pravi Jan Brodar iz Gasilske brigade Koper. Prebivalcem obalnega dela Izole (od parkirišča Lonka proti mandraču in Hotelu Marina) so razdeljevali protipoplavne vreče. Gasilci so imeli približno 15 intervencij, predvsem so iz kleti prečrpavali vodo. 

Poplave na Obali. FOTO: Boris Šuligoj
Poplave na Obali. FOTO: Boris Šuligoj


»Česa takega še nisem videl, skupaj so delovali jugo, luna in plimovanje morja,« je povedal Egon Štibilj, poveljnik civilne zaščite v piranski občini.  Pranski Tartinijev trg je bil pol metra pod vodo, zalilo je tudi zelenjavni in prvomajski trg, prav tako so jo slabo odnesla vozila na Punti.»Ko sem včeraj zvečer videl, kaj se dogaja, sem ukrepal. Sprožili smo sireno in takoj so odprli vse rampe v mestu, tako da so lahko nekateri še pravočasno umaknili avtomobile,« je navedel. Poudaril je, da se morajo ljudje začeti bolj samozaščitno vesti, saj je naravnih nesreč vse več.

Poplave na Obali. FOTO: Boris Šuligoj
Poplave na Obali. FOTO: Boris Šuligoj


»Voda je začela naraščati izjemno hitro, v 15 minutah je bil ves Manziolijev trg pod vodo. Bilo je za okoli 30 centimetrov vode,« pripoveduje Alen Pušpan, lastnik gostilne Bujol v Izoli.  Posredovali so gasilci, ki so začeli prečrpavati vodo, stanje pa se je umirilo šele po polnoči. »Kaj takega se še ni zgodilo!« je dodal.

Poplave na Obali. FOTO: Nataša Čepar
Poplave na Obali. FOTO: Nataša Čepar

Preberite še:

Komentarji: