Dan pred kulturnim praznikom bo pouka prost dan

Doma bodo ostali tako osnovnošolci kot srednješolci. Šolsko ministrstvo je sicer 7. februar kot prosti dan na šolskem koledarju napovedalo že septembra.
Fotografija: Šole so bile o spremembi obveščene z okrožnico pred začetkom šolskega leta 2021/2022, v kateri je bilo zapisano, da ministrstvo načrtuje spremembo podrobnejših navodil o šolskem koledarju za tekoče šolsko leto in da predvidevajo, da bo 7. februarja pouka prost dan. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Šole so bile o spremembi obveščene z okrožnico pred začetkom šolskega leta 2021/2022, v kateri je bilo zapisano, da ministrstvo načrtuje spremembo podrobnejših navodil o šolskem koledarju za tekoče šolsko leto in da predvidevajo, da bo 7. februarja pouka prost dan. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je s podrobnejšimi navodili o šolskem koledarju določila 7. februar kot pouka prost dan. To je storila na podlagi predloga srednješolskega področja, da bi s tem zmanjšali stroške dijakov, ki bi pred slovenskim kulturnim praznikom za samo en dan prihajali v dijaški dom in s tem povzročili dodatne stroške.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se je ministrica za to odločila zaradi poenotenja šolskega koledarja srednješolcev in osnovnošolcev ter zaradi tega, ker je dni pouka v tem šolskem letu več, kot je treba za realizacijo učnih načrtov. Tega prostega dne šolam ne bo treba nadomeščati.

Šole o spremembi obveščene lani

Šole so bile o tej spremembi obveščene z okrožnico pred začetkom šolskega leta 2021/2022, v kateri je bilo zapisano, da ministrstvo načrtuje spremembo podrobnejših navodil o šolskem koledarju za tekoče šolsko leto in da predvidevajo, da bo v ponedeljek, 7. februarja, pouka prost dan, so navedli.

To je zapisano tudi v okrožnici šolam v začetku septembra, v kateri so posredovali tudi podrobnejša navodila o šolskem koledarju za osnovne šole za šolsko leto 2021/2022.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Razporeditev pouka, pouka proste dneve in trajanje ter razporeditev šolskih počitnic v šolskem letu s šolskim koledarjem namreč določi minister, pristojen za šolstvo, v skladu z zakonom o osnovni šoli. Podrobnejša navodila za šolski koledar v posameznem šolskem letu pa nastanejo na podlagi pravilnika o šolskem koledarju za osnovne šole, ki natančno določa, kako morajo biti ta navodila vsebinsko oblikovana.

Pravilnik opredeljuje pouka proste dneve, in sicer z zakonom določeni državni prazniki in drugi dela prosti dnevi, šolske počitnice in nedelje ter sobote, razen če ni z letnim delovnim načrtom šole oziroma navodili ministra zaradi nadomeščanja dneva pouka drugače določeno. Izjemoma lahko minister z navodili kot pouka prost dan določi tudi katerikoli drug dan v šolskem letu, so še pojasnili z ministrstva.

Preberite še:

Komentarji: