Demokrati tožija Trumpa, Rusijo in WikiLeaks

Demokrati trdijo, da so se med volitvami leta 2016 Trumpova kampanja, Moskva in spletna stran zarotili proti njihovi kandidatki.
Fotografija: Donald Trump in Hillary Clinton. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump in Hillary Clinton. FOTO: Reuters

New York – Demokratska stranka je na zveznem sodišču v New Yorku vložila tožbo proti predsedniški kampanji Donalda Trumpa, njegovemu sinu in zetu, Rusiji ter spletni strani WikiLeaks zaradi volilne zarote v korist Trumpa in proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Tožba vsem skupaj očita sodelovanje pri vlomih v demokratske računalnike, kraji dokumentov in objavah na internetu ter zahteva nedoločen znesek odškodnine ter sodno prepoved bodočega vpletanja v računalniške sisteme demokratske stranke oziroma Nacionalnega odbora demokratske stranke (DNC).

Predsednik DNC Tom Perez je podpornike obvestil o tožbi in zapisal, da je Rusija leta 2016 sprožila celovit napad na ameriško demokracijo, pri čemer je našla voljnega in aktivnega partnerja v kampanji Trumpa. Perez je zapisal, da takšne izdaje še ni bilo v vsej zgodovini ZDA.

Izid ameriških voliteve leta 2016. FOTO: Reuters
Izid ameriških voliteve leta 2016. FOTO: Reuters


V tožbi med drugim piše, da je Trumpova kampanja »z veseljem sprejela rusko pomoč,« da bi dobila volitve. Preiskavo ruskega vpletanja v volitve vodi posebni tožilec Robert Mueller, ki je že vložil obtožnice proti Trumpovim sodelavcem in proti Rusom. Trump in Rusija vseskozi zanikata, da bi se Moskva vmešavala v ameriške volitve.

Donald Trump mlajši se je znašel na seznamu toženih zaradi skrivnih komunikacij in izmenjavo informacij z WikiLeaksom, zeta Jareda Kushnerja pa so označili za zarotnika, ker je bil višji svetovalec kampanje in ključna oseba pri sprejemanju odločitev. Kushner je v San Antoniu leta 2016 odprl podatkovno bazo in najel podjetje Cambridge Analytica. Tožba omenja tudi Trumpa, ker je hvalil nezakonite objave dokumentov DNC.

Jared Kushner, Donald Trump in Donald Trump mlajši. FOTO: Reuters
Jared Kushner, Donald Trump in Donald Trump mlajši. FOTO: Reuters


DNC zahtevo po odškodnini utemeljuje z veliko škodo prizadevanjem za zbiranje denarja za kampanje, onemogočanjem sporočanja strankinih vrednot ter vizije volivcem ter sejanjem razdora znotraj stranke. Spletne objave so namreč uspele razjeziti podpornike Bernarda Sandersa, med katerimi so bili nekateri tako razočarani, da potem niso volili Clintonove.

»Zarota predstavlja dejanje doslej nepredstavljive izdaje. Kampanja predsedniškega kandidata glavne stranke je sodelovala s sovražno tujo silo za izboljšanje svojih možnosti za zmago na volitvah. Toženi so pri tem kršili ameriško zakonodajo, kakor tudi zakone države Virginija in prestolnice Washington. Po zakonodaji ZDA mora Rusija skupaj z drugimi zarotniki odgovarjati za svoja dejanja,« piše DNC.

Komentarji: