Dijakinja fizično napadla stanovalko doma za starejše

Dijakinja, ki je bila na študentskem delu v domu za starejše občane, je fizično obračunala s stanovalko.
Fotografija: Mladoletna dijakinja je stanovalko doma vlekla za nos in lase.  Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Mladoletna dijakinja je stanovalko doma vlekla za nos in lase.  Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Poročilo o videoposnetku iz socialnovarstvenega zavoda, v katerem mladoletna dijakinja na študentskem delu fizično obračunava s starejšo stanovalko, so prejeli na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki je pristojno za socialnovarstvene zavode, tudi domove starejših. 

Kot je v pojasnil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, je zavod, kjer se je nasilje zgodilo, takoj ukrepal – žrtev so zaščitili in ji nudili vso podporo, ukrepali pa so tudi proti nasilnici in dogodek prijavili ustreznim organom.

»Na ministrstvu najostreje obsojamo dejanje, je neprimerno in smo takoj ukrepali. Imamo ničelno toleranco do nasilja,« je dejal minister, ki ga je, kot je povedal, najprej zanimalo, ali so ukrepali proti nasilnici in ali so zaščitili žrtev. »Nasilje nad starejšimi je očitno fenomen, ki mu bomo morali posvetiti več pozornosti,« je dejal minister Maljevac.

Kandidati za ministrske funkcije. Luka Mesec, Ministrstvo za solidarno prihodnost, dr. Asta Vrečko, Ministrstvo za kulturo in Simon Maljevac, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ljubljana, 20. maj 2022 Foto Leon Vidic/delo
Kandidati za ministrske funkcije. Luka Mesec, Ministrstvo za solidarno prihodnost, dr. Asta Vrečko, Ministrstvo za kulturo in Simon Maljevac, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ljubljana, 20. maj 2022 Foto Leon Vidic/delo

Po poročanju medijev je do fizičnega nasilja prišlo v enem od domov starejših občanov na Dolenjskem. Dijakinja je med opravljanjem počitniškega dela fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih.

Po prejemu anonimnega sporočila o posnetku nasilja so v domu starejših občanov to sporočilo posredovali policiji, še poročajo mediji.

Zavod bo ukrepal v skladu z zakonom o delovnih razmerjih

»Zagotavljamo vam, da  bomo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine,« vodstva zavoda, kot so sporočili iz ministrstva, sporoča, da gre za nesprejemljivo in nedopustno ravnanje.

Direktorica zavoda je po poročanju 24ur.com poudarila, da gre za osamljen primer in da so odredili izredni notranji nadzor, s pomočjo katerega bodo zadevi prišli do dna. 

Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Blaž Samec
Predsednik vlade Robert Golob. FOTO: Blaž Samec

Preberite še:

Komentarji: