Do službe v času te vlade večinoma brez razpisa

Premier Marjan Šarec zanika pritiske za zaposlitev znanke v Sovi.
Fotografija: Premier je zanikal posredovanje pri zaposlitvi in meni, da gre za »insinuacije teh medijev, ki smo jim ves čas priča«. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Premier je zanikal posredovanje pri zaposlitvi in meni, da gre za »insinuacije teh medijev, ki smo jim ves čas priča«. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Med nenapovedanim izrednim nadzorom na Sovi je parlamentarna Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ugotovila, da so v času vlade Marjana Šarca na Sovi zaposlili več ljudi brez javnega razpisa. V naslednjem mesecu naj bi tako obravnavali tudi zaposlitev nekdanje občinske uradnice, znanke predsednika vlade Marjana Šarcem, mimo izbirnega postopka.

Člani parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) v čim krajšem času od Sove pričakujejo anonimizirane podatke o poteku zaposlitev v času vlade Marjana Šarca brez javnega razpisa. Teh je bilo več kot zaposlitev prek razpisov. Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili ljudi, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal predsednik Knovsa Matej Tonin. Ob vprašanju Dela, kakšne bodo posledice morebitnih ugotovljenih nepravilnostih, je napovedal popravljale ukrepe pa tudi politične posledice, ki pa so vedno odvisne od politične kulture.

»Če se bodo očitki o nepravilnosti pri zaposlovanju pokazali za resnične, bi lahko zadeva imela tudi večje politične posledice, tako za predsednika vlade kot državnega sekretarja za nacionalno varnost. Stvari se očitno nalagajo, naj spomnim ob tem na primer sekretarja stranke LMŠ Braneta Kralja, ki je klical glede imenovanja Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Tedaj je predsednik vlade zatrdil, da ne gre za modus operandi njegovih ljudi, ampak za izjemo. Vprašanje je, ali temu verjeti,« ocenjuje Rok Čakš, urednik portala Domovina.je.

Rok Čakš
Rok Čakš


Sporna zaposlovanja oziroma zaposlovanja po osebnih in strankarskih povezavah, teh je bilo po ocenah sogovornikov največ v času vlade Janeza Janše, so bila na Sovi tudi v preteklosti, zato morda ne čudi, da odziva tako koalicijskih kot opozicijskih strank ni. Takšna zaposlovanja na Sovi je v preteklosti že obravnaval Knovs, a poslanka LMŠ in članica Knovsa Jerca Korče ob predlogu poslanske skupine SDS, naj Knovs po objavah portala Požareport obravnava morebitno zlorabo Sove, ki naj bi jo izvedla Šarec in državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, ocenjuje, da gre za vnovično prekoračitev pristojnosti Knovsa. Komisija po njenih besedah ne obstaja za to, da bi ugotavljala nepravilnosti pri zaposlovanju, to naj preverijo pristojne institucije.

Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj večkrat zanikal, da bi izvajal pritiske glede zaposlitve znanke. »Službo je dobila, ker se je prijavila, in nato je šlo vse po predpisanih postopkih,« je navedel Šarec. Na vprašanje, ali bo odstopil, če se bodo očitki potrdili, pa je odgovoril, da se ne bo nič izkazalo, ker delajo po pravilih. Tudi druge navedbe glede članov kabineta so po njegovem mnenju namenjene zgolj temu, »da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje«. Tudi na Sovi navedbe o morebitni zlorabi agencije zavračajo.

Miro Haček<br />
 
Miro Haček
 


Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar ocenjuje, da ima prvi človek agencije Rajko Kozmelj po zakonu pravico, da zaposli kogar koli. Tudi mimo javnega razpisa, skladno z notranjimi akti in sistematizacijo. Se pa postavljajo ob tem vprašanja etike, morale in morebitnih političnih posledic. Direktor Sove je podrejen neposredno predsedniku vlade Marjanu Šarcu. »Primera zaposlitve občinske uradnice ne morem komentirati, saj sem z zadevo seznanjen le iz medijev, moje odklonilno stališče glede preiskovalnih ambicij Knovsa pa je znano, saj se želi obnašati kot preiskovalna komisija in si svoje zakonske pristojnosti razlaga zelo ohlapno,« dodaja Podbregar. Pri zaposlitvi nekdanje občinske uradnice občine Škofljica brez izkušenj na področju obveščevalne dejavnosti po njegovem ne gre za vprašanja, ki so pomembna za državo, nacionalno varnost ali za poseg v človekove pravice.

Andražž Zorko
Andražž Zorko

Preberite še:

Komentarji: