Predstavitvena informacija

Domače sile v regijo pripeljale Apple Pay in Google Pay

V Kopru je bila razvita tehnologija, ki je omogočila izdajo prve slovenske plačilne kartice, uvajanje prvih POS-terminalov pri nas, pionirske rešitve čip in brezstičnega plačevanja in še mnogo več.
Fotografija: Podetje je nastalo iz dveh najmočnejših regionalnih kartičnih oddelkov. FOTO: Dora Saric
Odpri galerijo
Podetje je nastalo iz dveh najmočnejših regionalnih kartičnih oddelkov. FOTO: Dora Saric

Podjetje Mercury Processing Services International, ki stoji za tem nizom uspehov in se ukvarja s finančnimi in softverskimi inovacijami ter zaposluje več kot 300 strokovnjakov v Kopru, Ljubljani in Zagrebu, pravkar praznuje 10. rojstni dan.

Prvi v Sloveniji
Podjetje Mercury Processing Services International je nastalo pred 10 leti z združitvijo dveh najmočnejših regionalnih kartičnih oddelkov iz takrat Banke Koper in hrvaške skupine PBZ.

Kartično poslovanje Banke Koper, danes banke Intesa Sanpaolo, je imelo dolgo tradicijo plačilnih inovacij in vizionarstva. Od tod je bila ustanovljena skupina Activa, ki je na kartičnem poslovanju združila večje število slovenskih bank. Ravno v Kopru so se kalile napredne tehnološke in poslovne rešitve, med katerimi so prve slovenske plačilne kartice Activa in prvi on-line POS-terminali v Sloveniji.

V devetdesetih letih je Banka Koper prva izvedla medcelinsko bančno transakcijo iz Tajvana, avtenticirano s kartico, kar je osnova za današnji standard v plačilni industriji. Druge inovacije so vključevale izdajo prve bančne kartice s funkcijo plačilne sheme (Activa Maestro), v sodelovanju z MasterCardom so izdali prvo pametno plačilno kartico po tehničnem standardu EMV, na čip kartice so prvi naložili PKI-aplikacijo za certifikate, sodelovali so pri razvoju programov zvestobe na tehnologiji čipov in prve spletne bančne aplikacije I-net ter razvili storitev Tap & Go, ki je v Sloveniji takrat omogočila brezstična plačila pri blagajnah trgovin, prve prenosne GPRS-terminale in prve predplačilne kartice, izdane v sodelovanju z Obrtno zbornico Slovenije. 

Varnost v plačevanju je bila vedno prioriteta in tudi na tem področju je koprska ekipa podirala rekorde: bili so prvi, ki so uporabili varnostni standard Multos za kartice in prvi so razvili varnostne elemente CAP/DPA na kartici Visa za Multos.

Ta ustvarjalna IT-ekipa je še vedno v Kopru in je zdaj ključna za razvoj inovacij družbe Mercury Processing Services International. V okviru te družbe so izvedli prvi projekt tehnologije HCE (angl. host card emulation) za plačila na osnovi NFC-tehnologije, med številnimi drugimi inovacijami so lastna mobilna denarnica (Mobile Wallet), mobilni žeton in prvi slovenski plačilni sistem 3D secure ACS.

V Kopru so se kalile inovativne rešitve. FOTO: Ino Zeljak
V Kopru so se kalile inovativne rešitve. FOTO: Ino Zeljak


Določa svetovne standarde
Danes se nam ne zdi nič čudnega, da s slovensko kartico plačujemo na drugem koncu sveta, vendar plačevanje z lokalnimi bančnimi karticami na katerem koli drugem delu planeta nekoč ni bilo običajno. Gostovanje kartic ni obstajalo. Da pa danes obstaja, so zaslužne tudi osebe, ki so pred 20 leti delale za takratno Banko Koper. Mercury ponosno nadaljuje njihovo tradicijo in širi inovativnost ter dobre prakse še v evropski prostor. 

Pred petimi leti so z uvedbo komercialne uporabe brezstičnega plačevanja (HCE) za American Express na hrvaškem trgu kot prvi na svetu izvedli projekt plačevanja dane kartične sheme z mobilnim telefonom. Hkrati so kot drugi v Evropi izvedli pilotni projekt HCE in njegovo komercialno uporabo na karticah Visa na Slovaškem ter prvi na trgu jugovzhodne Evrope njegovo komercialno uporabo za Viso v Srbiji. Zaradi teh uspehov lahko zdaj namesto fizične kartice na prodajnem mestu samo prislonimo telefon in plačamo, tehnologijo za takšna plačila pa danes podpirajo VISA, MasterCard, Google in Microsoft.

V zadnjih dveh letih je Mercury Processing Services International še premaknil meje mogočega v plačevanju: prvi v Evropi so v sodelovanju s plačilno shemo VISA omogočili plačevanje s storitvijo Google Pay, letos pa tudi Apple Pay. Poleg nudenja storitev vodilnim bankam v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Slovaški, Madžarski, Romuniji in Albaniji danes razvijajo napredne rešitve na področju poslovne inteligence.

Izredno atraktivno podjetje
Običajno beremo o visokotehnoloških inovativnih podjetjih, ki združujejo finančne rešitve in ICT-tehnologije ter večinoma prihajajo iz tujine in žanjejo uspehe v Silicijevi dolini in Londonu. Eno tako globalno inovativno podjetje pa torej najdemo kar doma. Mercury Processing Services International deluje med Koprom, Ljubljano in Zagrebom, obenem pa je del vodilnega ponudnika plačilnih storitev v Evropi, skupine Nets.

»Smo zelo atraktivno podjetje. V zadnjih treh letih smo zamenjali tri lastnike in smo eno redkih tovrstnih podjetij v Evropi, v katerem se še naprej širimo. Morda nam evropske meje v prihodnje niti ne bodo več zadoščale,« pravi Zdenek Houser, generalni direktor.

Zaposleni so srce in gibalo podjetja ter imajo lastno interno kulturo. FOTO: Ino Zeljak
Zaposleni so srce in gibalo podjetja ter imajo lastno interno kulturo. FOTO: Ino Zeljak


Vseh teh uspehov ne bi bilo mogoče doseči brez zaposlenih, ki so srce in glavno gibalo podjetja. To potrjuje tudi dejstvo, da jih od prvotnih 200 zaposlenih kar 150 še vedno opravlja svoje delo v večkulturnem, odprtem in inovativnem središču, ki ga Mercury skrbno razvija in neguje.

S sodelavci iz 20 različnih držav so ustvarili lastno interno kulturo, o kateri mnogi le sanjajo: skupna planinarjenja, nogometni turnirji in drugo športno udejstvovanje, palačinke ob petkih in možnost dela od doma so samo nekatere dobre prakse, ki prinašajo zadovoljstvo in uspeh tako podjetja kot njegovih zaposlenih. Vsi skupaj so deseti rojstni dan praznovali na internem srečanju v zagrebški galeriji Lauba in enodnevnem teambuildingu v istrskem naselju Hum ter ga dodatno obeležili s posebno tematsko spletno stranjo http://tothepowerof10.mercury-processing.com/