V petek potrdili 990 okužb s koronavirusom

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Od danes morajo negativen test predložiti samo tisti, ki pridejo iz države EU s slabšo epidemiološko sliko. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Od danes morajo negativen test predložiti samo tisti, ki pridejo iz države EU s slabšo epidemiološko sliko. FOTO: Blaž Samec/Delo



16.20 Italija odobrila izredno uporabo zdravil s protitelesi pri zdravljenju covida-19

Italija je odobrila izredno uporabo protiteles v zdravljenju covida-19. Kot je danes sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza, je podpisal odlok o zdravljenju na podlagi monoklonskih protiteles, ki so večinoma gensko spremenjena protitelesa.

Italija bo s tem pospešila postopek odobritve zdravljenja s protitelesi za uporabo pri nekaterih bolnikih s covidom-19

16.10 Na Švedsko odslej samo z negativnih testom; na Dansko od nedelje

Polnoletni tuji državljani lahko na Švedsko od danes vstopijo zgolj z negativnih testom na okužbo na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Do 31. marca je švedska vlada tudi podaljšala prepoved prihodov iz Velike Britanije, Danske in Norveške. Negativen test za vstop v državo bo od nedelje zahtevala tudi Danska.

13.28 Kitajska pogojno dovolila svoje drugo cepivo 

Pristojni kitajski organi so izdali pogojno dovoljenje za promet za že drugo na Kitajskem izdelano cepivo proti covidu-19, so danes sporočili predstavniki farmacevtskega podjetja Sinovac, ki je izdelalo omenjeno cepivo, imenovano CoronaVac. S CoronaVacom so sicer že pred tem v omejenem obsegu cepili nekatere ključne skupine prebivalstva, pri katerih obstaja visoko tveganje za okužbo z novim koronavirusom, po današnji izdaji dovoljenja pa ga bodo lahko uporabili tudi za cepljenje širše populacije.

Gre sicer za pogojno dovoljenje, ki se praviloma izda v nujnih primerih oziroma zdravstvenih krizah, ko klinično testiranje cepiva po običajnih standardih še ni povsem zaključeno, a rezultati nakazujejo, da bo cepivo učinkovito. Testiranje CoronaVaca je potekalo na več lokacijah na Kitajskem in v tujini, med drugim v Braziliji in Turčiji, po navedbah Sinovaca pa morajo dosedanje rezultate glede učinkovitosti in varnosti še dodatno potrditi. Podobno pogojno dovoljenje so kitajske zdravstvene oblasti konec decembra lani izdale za prvo domače cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm. CoronaVac naj bi bil sicer sodeč po rezultatih testiranja v Braziliji okoli 50-odstotno učinkovit pri preprečevanju okužbe in 80-odstotno učinkovit pri preprečevanju poteka bolezni, ki terja zdravniško pomoč. 

10.49 Španija potrdila prvi primer brazilske različice koronavirusa

Španija je v petek potrdila prvi primer brazilske različice novega koronavirusa, za katerega domnevajo, da je izredno nalezljiv. Kot so sporočile regionalne oblasti v Madridu, so okužbo z novim koronavirusom potrdili na madridskem letališču 29. januarja pri 44-letnem moškemu, kasnejši testi pa so pokazali, da je okužen z brazilsko različico.

Španija je novico o prvem primeru brazilske različice novega koronavirusa objavila tri dni potem, ko je država prav zaradi preprečevanje širjenja novih različic virusa omejila letalske prihode iz Brazilije in Južne Afrike. Že konec decembra je država omejila prihode iz Velike Britanije, kjer so konec lanskega leta prav tako odkrili novo različico virusa. V Španiji so doslej potrdili najmanj dva primera južnoafriške različice novega koronavurisa in okoli 450 primerov britanske različice.

09.49 V petek opravili 4541 PCR testov

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v petek pri nas opravili 4541 PCR testiranj in odkrili 725 pozitivnih, delež tako znaša 16 odstotkov. Opravili so tudi 12.723 hitrih antigenskih testov in zabeležili 265 okužb, delež znaša 2,1 odstotka. Skupno so potrdili 990 novih okužb. Po podatkih sledilnika je umrlo 18 bolnikov s covidom-19. Do vključno četrtka se je v Sloveniji cepilo 54.222 oseb. V bolnišnicah se je zdravilo 926 covidnih bolnikov, od tega 157 na intenzivni negi. Po podatkih NIJZ povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh znaša 1031. 



08.24 Ukrepi za ohranjanje delovnih mest v drugem valu za manj delavcev

Za ukrepe za ohranjanje delovnih mest, med katerimi je za delodajalce najpomembnejši subvencioniranje čakanja na delo, je bilo doslej iz državnega proračuna izplačanih blizu 1,2 milijarde evrov. Je pa bil v drugem valu epidemije covida-19 v te ukrepe vključen precej manjši delež delovno aktivnih kot spomladi lani. Aprila in maja lani je bila v ukrepe za ohranjanje delovnih mest vključena okoli petina zaposlenih, oktobra in novembra pa po do sedaj razpoložljivih podatkih fiskalnega sveta le nekaj nad pet odstotkov.

Občutno je predvsem zmanjšanje vključenosti v te ukrepe v predelovalnih dejavnostih in tudi v gradbeništvu. V dejavnostih tržnih storitev se je ta delež z okoli četrtine spomladi lani znižal na dobro desetino, je v januarskem pregledu realizacije državnega proračuna in ukrepov, povezanih z epidemijo, zapisal fiskalni svet. Podatki sicer niso dokončni zaradi zamikov pri izplačilih.

08.04 Nemška podjetja omejitve zaradi koronavirusa pričakujejo še več mesecev

Nemška podjetja pričakujejo, da bodo omejitve javnega življenja in njihovega poslovanja zaradi pandemije trajala še 7,4 meseca in da se njihovo poslovanje v normalne tirnice ne bo vrnilo še 10,3 meseca, je pokazala zadnja raziskava münchenskega inštituta Ifo. »Obe številki sta le rahlo nižji kot decembra. Cepilna kampanja še nima odločilnega vpliva,« je, kot so ta teden sporočili iz Ifa, dejal vodja raziskav pri inštitutu Klaus Wohlrabe.

Razlike po posameznih panogah so majhne. V proizvodnji omejitve javnega življenja pričakujejo še 7,4 meseca in normalizacijo poslovanja v 10,2 meseca, v storitvah omejitve javnega življenja še 7,5 meseca in normalizacijo poslovanja v 10,6 meseca, v trgovini omejitve javnega življenja še 7,2 meseca in normalizacijo poslovanja v 9,3 meseca in v gradbeništvu omejitve javnega življenja še 7,3 meseca in normalizacijo poslovanja v 10,4 meseca.

Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog. FOTO: Roman Šipić/Delo
Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog. FOTO: Roman Šipić/Delo


07.33 Negativen test za delavce migrante obvezen ob prihodu iz držav s slabšo epidemiološko sliko

Vlada je omilila v petek uveljavljeni ukrep, da morajo štiri skupine ljudi, vključno z dnevnimi delavci migranti in tistimi, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, ob vstopu v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus. Od danes ga morajo predložiti samo tisti, ki pridejo iz države EU s slabšo epidemiološko sliko. 

Negativni izvid testa PCR ali antigenskega testa, ki ni starejši od sedem dni, morajo od danes ob prihodu iz držav EU ali schengenskega območja z višjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev od Slovenije med drugim predložiti delavci migranti, ki delajo v eni od članic EU ali schengenskega območja. To velja tudi za osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji, EU ali schengnu, je v petek odločila vlada.

06.00 Spet odprtih več trgovin, naprave lahko zaženejo tudi na smučiščih

V skladu z novimi vladnimi odloki se lahko danes odpre več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, a le tam, kjer bodo uspeli zagotoviti testiranje na novi koronavirus za zaposlene. Na vseh smučiščih po državi pa lahko danes zaženejo naprave. Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je v petek sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme.

Da lahko smučišča od danes vnovič obratujejo po vsej državi, je vlada odločila v sredo. Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob predložitvi negativnega testa oz. ob organiziranju testiranja na smučišču.

Komentarji: