www.mvn.e-prostor.gov.si
 "/>

Drugi cikel vrednotenja nepremičnin v javno razgrnitev; davka ne bo

Novi portal za množično vrednotenje: www.mvn.e-prostor.gov.si
 
Fotografija: Koliko so vredne naše nepremičnine, lahko preverimo že danes. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Koliko so vredne naše nepremičnine, lahko preverimo že danes. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Od danes lahko lastniki nepremičnin na spletni strani Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) preverijo, koliko so te vredne po novem sistemu vrednotenja za posamezne občine. Danes se na občinah začenja tudi javna razgrnitev predloga modela vrednotenja in poskusni izračun posplošene vrednosti nepremičnin. Imetnikom nepremičnin je na voljo novi portal www.mvn.e-prostor.gov.si.  Novost zakona o množičnem vrednotenju je možnost vlaganja pripomb na modele, na podlagi katerih so narejeni izračuni. Pripombe lahko lastniki podajo v tridesetih dneh in s tem vplivajo na izračun osnove za obdavčitev.

Gurs je danes javno objavil predlog modelov vrednotenja nepremičnin in njihove poskusno izračunane vrednosti. Gurs množično vrednoti nepremičnine vsakih nekaj let; prvič je to storil v 2006. S tem je država vsem nepremičninam, ki se nahajajo na njenem ozemlju, na podlagi modelov množičnega vrednotenja in podatkov o nepremičninah v uradnih evidencah pripisala  t. i. posplošene vrednosti. Te so približek tržnih vrednosti, sestavljajo pa register s transparentnimi podatki za različne namene – od upravnih, socialnih, davčnih, do bančnih in zavarovalniških.  Obenem naj bi bila z množičnim vrednotenjem zagotovljena pravna varnost imetnikom nepremičnin in njihovim potencialnim kupcem. Gurs napoveduje, da bo modele vrednotenja preverjal najmanj na dve leti.
 
Do konca meseca bo na vseh dvesto dvanajstih občinah potekala tudi javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja. V bistvu bodo lahko lastniki na omenjeni povezavi izvedeli, koliko so njihove nepremičnine vredne od 1. januarja 2019, pripombe na vrednotenje pa bodo lahko vlagali še vse do 15. novembra. Občine bodo pripombe zbrale, jih posredovale Gursu, ta se bo do sprememb opredelil do 20. decembra, teden kasneje  pa bodo občine javnost seznanile z Gursovimi stališči. Ta bo prilagojene modele posredoval v sprejem vladi, ki jih bo potrdila predvidoma do 20. marca. Postopki izračunov bodo skladno z zakonom tekli do aprila 2020, ko bodo imetniki nepremičnin dobili obvestila o njihovi posplošeni vrednosti.
 

Predsednik vlade: nepremičninskega davka ne bo


Sistem vrednotenja, kot ga prinaša nova zakonodaja, naj bi bilo mogoče uporabiti tudi za potrebe obdavčenja. »Mislim, da v tej konstalaciji ta vlada ni sposobna sprejeti nepremičninskega davka in se ga niti ne bomo lotili. Verjamem, da ne bo posluha pri vseh. Nima smisla riniti v tekaj, kar bo spet padlo,« je navedel predsednik vlade Marjan Šarec.

Komentarji: