Dunaj je Ljubljani bliže, kot se zdi

Dogajanje v družbi in strateške ocene varnostnim strokovnjakom ne vzbujajo optimizma.
Fotografija: »Študije globalnih strateških trendov po večini kažejo zelo negativno sliko, tudi realni razvoj dogodkov kaže, da smo v obdobju, ko je težko najti vzroke za optimizem,« pravi Škerbinc. Na fotografiji je videti utrinek z Dunaja po terorističnem napadu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
»Študije globalnih strateških trendov po večini kažejo zelo negativno sliko, tudi realni razvoj dogodkov kaže, da smo v obdobju, ko je težko najti vzroke za optimizem,« pravi Škerbinc. Na fotografiji je videti utrinek z Dunaja po terorističnem napadu. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Ljubljana – Da se je v družbi nakopičilo ogromno jeze, je jasno tudi nasilja vajenemu poklicnemu vojaku. Kaj Ljubljano loči od Dunaja? »Bolj sem zaskrbljen kot kadarkoli v zadnjih desetih letih. To sodi v kontekst globalnih geopolitičnih in varnostnih trenj. Vse območje osrednje Evrope je en prostor. Če zdaj odpreva zgodovinske učbenike iz najine srednje šole pri poglavju pred prvo in pred drugo svetovno vojno, bi z lahkoto dobila občutek, da bereva včerajšnji časopis,« nam je povedal poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske (SV) brigadir Miha Škerbinc.

Svet se je spravil v predkonfliktno stanje, opozarja. »V takih obdobjih je to, obrambno gledano, življenje na robu. Nihče ne more predvideti, kdaj bo kakšen dogodek sprožil učinek domin. Ne moremo ostati ravnodušni do tega, kar se že leta dogaja okoli nas. Nakopičena jeza, pomanjkanje optimizma, pozitivnih čustev in veselja, to so stanja, ko ljudje, kot sem jaz, moramo biti zaskrbljeni.«

Brigadirja <strong>Miho Škerbinca</strong> plačujemo zato, da je zaskrbljen za našo varnost, in zdaj je zelo zaskrbljen.
Brigadirja Miho Škerbinca plačujemo zato, da je zaskrbljen za našo varnost, in zdaj je zelo zaskrbljen.


V soboto ne spreglejte daljšega pogovora s Škerbincem


V jutrišnjem Delu objavljamo daljši pogovor s Škerbincom. Spregovoril je tudi o razmerah glede koronavirusa. Potem ko so imeli v prvem valu zgolj sedem okužb, imajo v Slovenski vojski v drugem valu bistveno več težav, včeraj so imeli 134 bolnih in še 200 pripadnikov v samoizolaciji. V vojski, kjer zagotovo še bolj kot v povprečju v družbi skrbijo za zaščito, disciplinirano spoštujejo zaščitne protokole in množično testirajo, priznavajo težave v boju z virusom, a to na izpolnjevanje nalog še ne vpliva.

Medtem ko je vojska v prvem valu imela več okužb na misijah v tujini kot doma, so včeraj iz Bosne in Hercegovine evakuirali prvega okuženega pripadnika v drugem valu, vsi drugi so se okužili v Sloveniji. V intervjuju, ki bo v celoti objavljen v jutrišnji številki Dela, brigadir Miha Škerbinc zagotavlja, da virus in varovanje zdravja pripadnikov vojske jemljejo skrajno resno in da ne bodo dovolili, da bi okužbe načele osnovno poslanstvo Slovenske vojske, zagotavljanje varnosti in obrambe države.

Podobno kot virus in z njim povezane omejitve ne dajejo vzrokov za pretiran optimizem v družbi, tudi na varnostnem področju ni optimističnih napovedi. »Študije globalnih strateških trendov po večini kažejo zelo negativno sliko, tudi realni razvoj dogodkov kaže, da smo v obdobju, ko je težko najti vzroke za optimizem,« pravi Škerbinc.

Sedanja zdravstvena kriza lahko preraste tudi v kompleksno krizo, ko bo država oborožene sile potrebovala, ker bo kakšen drug del sistema klecnil pod obremenitvijo. »Bog ne daj, kar se lahko zgodi, da kompleksna kriza preraste v vojno. Moja prva naloga je čuvati bojno pripravljenost Slovenske vojske. Sedanja kriza lahko jutri postane kompleksna kriza. Lahko se zgodi potres, poplava, Dunaj v Ljubljani ali morda še kaj hujšega,« o svoji prednostni nalogi pravi sogovornik.

Več jutri v Delu!

Preberite še:

Komentarji: