Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

En dober dan za Desus še ne naredi pomladi

Minilo je 56 dni, odkar so poslanci Aleksandro Pivec pozvali k takojšnjemu odstopu z mesta predsednice stranke.
Aleksandra Pivec je napovedala, da bo nadomestilo, ki ji pripada po odstopu, nekaj časa koristila. »Zagotovo pa ne dolgo. Tudi sama si želim najti novo poslovno priložnost,« je pojasnila. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Aleksandra Pivec je napovedala, da bo nadomestilo, ki ji pripada po odstopu, nekaj časa koristila. »Zagotovo pa ne dolgo. Tudi sama si želim najti novo poslovno priložnost,« je pojasnila. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
6. 10. 2020 | 05:54
6. 10. 2020 | 07:02
4:37
Ljubljana – Odhod Aleksandre­ Pivec iz vlade in stranke je po mnenju njenih kritikov dober dan za Desus, a kakšno škodo je obračunavanje naredilo stranki, bodo pokazale javnomnenjske ankete in nato seveda volitve. »Vsekakor je njen odhod nova priložnost za stranko. Bo pa treba veliko truda, da znova pridobimo zaupanje ljudi,« je komentiral začasni zastopnik stranke Desus Tomaž Gantar.

Nekdanja predsednica Desusa in nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je na koncu odločila za odstop, še preden bi jo državni zbor zanesljivo razrešil, in hkrati napovedala izstop iz stranke, kjer so premlevali tudi možnost njene izključitve. Nadzorni odbor stranke, ki spremlja in nadzoruje finančno ter materialno poslovanje stranke, je po naših informacijah pripravil poročilo o ugotovljenih nepravilnostih, ki naj bi si jih privoščila ne le na ministrski funkciji, ampak tudi v Desusu. Predvideno je bilo, da bo ugotovitve obravnaval izvršilni odbor, ki jo lahko tudi sankcionira. »Sejo imamo 26. oktobra in takrat bom predlagala, da se Aleksandro Pivec izključi iz naše stranke,« je še pred njenim izstopom iz Desusa razkrila Darinka Mravljak, sicer tudi velenjska podžupanja. Tako bi Aleksandri Pivec preprečili napovedano vnovično kandidaturo za predsednico na kongresu Desusa, ki bo predvidoma 28. novembra.

Če Aleksandra Pivec ne bi izstopila iz stranke, bi ji grozila izključitev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Če Aleksandra Pivec ne bi izstopila iz stranke, bi ji grozila izključitev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Poslanci, ki so Pivčevo pred skoraj dvema mesecema pozvali k nepreklicnemu odstopu, so po besedah Darinke Mravljak s svojim pozivom postavili piko na i ter se tako pridružili nezadovoljnemu strankinemu terenu. »Predsednica je postala z nahrbtnikom afere Sript, zato je lahko le nemo opazovala razkrajanje demokratičnih standardov, ki se dogajajo pod to vlado v naši državi,« je bila kritična Mravljakova.
 

Konkurenca Desusu?


»Če bo hotela sodelovati, se lahko pogovorimo, a velikih možnosti za sodelovanje ne vidim,« je odgovoril <strong>Marjan Podobnik</strong>, predsednik SLS. FOTO: Tomi Lombar/Delo
»Če bo hotela sodelovati, se lahko pogovorimo, a velikih možnosti za sodelovanje ne vidim,« je odgovoril Marjan Podobnik, predsednik SLS. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Aleksandra Pivec je včeraj napovedala, da njen umik še ne pomeni konca njenega političnega delovanja, kako bo nadaljevala politično pot, pa ni bila pripravljena razkriti. Zanikala je, da bi imela povabilo v katero drugo stranko, da bi ustanavljala svojo ali se zaposlila v kabinetu predsednika vlade. Sogovorniki iz Desusa so ocenili, da njene napovedi o tem, da bo odpeljala s seboj del privržencev, Desusa ne bodo zamajale, saj teh »odpadnikov« ne bo veliko.

»Če bo hotela sodelovati, se lahko pogovorimo, a velikih možnosti za sodelovanje ne vidim,« je odgovoril Marjan Podobnik, predsednik SLS, v katero bi po špekulacijah lahko prestopila Aleksandra Pivec. Bi pa lahko bila njegova koalicija Povežimo Slovenijo, s katero se namerava SLS vrniti v državni zbor, konkurenca Desusu, saj naj bi se jim pridružilo novo­ustanavljajoče se gibanje za pravične pokojnine, ki bo menda nagovarjalo predvsem upokojence z nizkimi prejemki, torej volilno bazo, na katero stavi tudi Desus.

Se bo Karl Erjavec vrnil v politiko? FOTO: Leon Vidic/Delo
Se bo Karl Erjavec vrnil v politiko? FOTO: Leon Vidic/Delo
Strankina interna javnost po odhodu nekdanje predsednice upa, da se bodo lahko spet poenotili in šli naprej ter ostali parlamentarna stranka. Za to bo ključen predvsem prihodnji predsednik stranke. Poslanec Ivan Hršak, ki je že izrazil podporo strankinemu nekdanjemu predsedniku Karlu Erjavcu, je ocenil, da je Aleksandra Pivec za Desus naredila samo slabe stvari in da bi stranka morala poiskati novega predsednika, ki bo stanje stabiliziral. Verjame pa, da je le Erjavec zmožen vrniti stranko na stare tirnice, pri čemer bi se po njegovem v Desusu morali hkrati odločiti za vzgojo njegovega naslednika.

»Pričakujemo, da bo prišel na funkcijo nekdo, ki ima določen staž v stranki in je pripravljen narediti vse, da bo ta spet prestopila parlamentarni prag,« je komentiral vodja poslanske skupine Franc Jurša in poudaril, da bo najverjetneje tudi novi predsednik član vlade, saj je predsednik vlade Janez Janša pri tem vztrajal že doslej in po njegovem v tem primeru verjetno ne bo drugače.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine