Erjavec obljublja dokaze, da pri menjavi Škerbinca ni kršil zakonodaje

Obrambni minister je vladi na 20 straneh odgovoril na interpelacijo, ki jo je proti njemu vložila SDS, podporo pa sta ji napovedali NSi in SNS.
Fotografija: Karl Erjavec je v odgovoru vladi je ponovil, da je odločitev o razrešitvi Škerbinca temeljila na predlogu načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec je v odgovoru vladi je ponovil, da je odločitev o razrešitvi Škerbinca temeljila na predlogu načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada se je danes seznanila z odgovorom obrambnega ministra Karla Erjavca na interpelacijo, ki jo je vložila SDS. Erjavec zavrača očitke, med drugim o lažeh in nezakoniti razrešitvi poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Napoveduje, da bo z dokazi ovrgel tudi očitek o prekoračitvi pooblastil in nezakonitem delovanju OVS.

Erjavec napoveduje, da bo v razpravi o interpelaciji, ki jo je SDS vložila 10. maja, dokazal, da pri menjavi poveljnika poveljstva sil ni šlo za kršitev zakonodaje, kar je eden od očitkov v interpelaciji, da je ravnal v skladu s pooblastili ter da so za menjavo obstajali upravičeni razlogi.

Prav tako je prepričan, da bo dokazal, da »pri nočnem streljanju na Počku ni šlo za prekoračitev pooblastil, zavajanje ali laži« ter da svojo funkcijo opravlja »vestno in požrtvovalno, v skladu s pristojnostmi in v duhu skrbi za napredek obrambnega sistema, skrbi za zaposlene v obrambnem sistemu in skrbi za krepitev obrambne sposobnosti Slovenije«.

Miha Škerbinc je bil del ekipe, ki si jo je postavila Alenka Ermenc. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Miha Škerbinc je bil del ekipe, ki si jo je postavila Alenka Ermenc. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Pri razrešitvi upošteval Ermenčevo


Znova je ponovil, da je odločitev o razrešitvi Škerbinca temeljila na predlogu načelnice Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenke Ermenc, ter dodal, da zaupa v njeno strokovnost in preudarnost. Razrešitev se je po Erjavčevih navedbah zgodila zaradi potreb učinkovitega delovanja organizacije, torej zaradi službenih potreb, in skladno z zakonom.

Odgovoril je tudi na očitek glede zlorabe vojaške obveščevalne službe (OVS), ko je ta zaslišala pripadnike SV, da bi preverila informacije o tem, da naj bi Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi.

Z delovanjem OVS na poveljstvu sil SV, ki je bila med drugim tudi predmet obravnave Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), je OVS po Erjavčevih navedbah preverjala ogrožanje varnosti delovnega mesta. »Obstajali so namreč znaki, da naj bi bil v razlago osebnih okoliščin, in sicer zdravstvenega stanja načelnice Generalštaba SV, vpleten tudi višji častnik, ki mu je bila v času dogajanja zaupana ena najpomembnejših nalog v SV, to je poveljevanje poveljstvu sil,« je pojasnil minister.
 

Širjenje informacij marsikoga negativno presenetilo


OVS je po njegovih navedbah dogodek glede »širjenja netočnih informacij o zdravstvenem stanju načelnice zaznala kot varnostno indikativen pojav, pri čemer je širjenje informacij vznemirilo in zelo negativno presenetilo poveljnike ter druge pripadnike SV«.

V uvodu 20 strani dolgega odgovora je sicer Erjavec poudaril, da tokrat interpelacije ne razume le kot političnega orodja. »Tokrat ne gre le za običajno razpravo o očitkih vlagateljev interpelacije. Gre za več. Pri tej interpelaciji gre za zagotavljanje varnosti ter zaščito države in njenih prebivalcev.«

Čeprav je bila po njegovem mnenju politična motiviranost interpelacije v času evropskih volitev in gre za še enega od poskusov destabilizacije vlade, bo razprava lahko odprla nekatera zelo pomembna vprašanja, ki se nanašajo na našo vojsko in njeno vlogo v družbi.
 

Podpora interpelaciji v NSi in SNS


Podporo interpelaciji so že napovedali v NSi in SNS, nekatere stranke pa se še niso izrekle. Med koalicijskimi strankami je najbolj previdna SAB, ki je v preteklosti poudarila, da čakajo ministrove tehtne argumente.

Erjavec je odgovor na interpelacijo sklenil s pričakovanjem, da bodo poslanci z njeno zavrnitvijo »zavrnili nedopustno in nesprejemljivo ravnanje nekaterih pripadnikov SV, ki izrabljajo politične stranke za uresničevanje svojih sebičnih interesov in jim ni mar za organizacijo, ki ji pripadajo«. Glas proti interpelaciji po njegovem mnenju pomeni glas proti vmešavanju vojske v politiko.

Komentarji: