Fiskalni svet bodo še vodili Kračun, Jerkičeva in Perše

Državni zbor jim je z veliko večino poslanskih glasov potrdil nov petletni mandat, v računskem sodišču bo podpredsednica Maja Bilbija.
Fotografija: Fiskalni svet bodo tudi prihodnjih pet let vodili Tomaž Perše, predsednik Davorin Kračun in Alenka Jerkič. Foto: Jože Suhadolnik 
Odpri galerijo
Fiskalni svet bodo tudi prihodnjih pet let vodili Tomaž Perše, predsednik Davorin Kračun in Alenka Jerkič. Foto: Jože Suhadolnik 

Državni zbor je danes za obdobje petih let za predsednika fiskalnega sveta ponovno imenoval Davorina Kračuna, za člana pa Alenko Jerkič in Tomaža Peršeta. Ob tem je na tajnem glasovanju za prvo namestnico predsednika računskega sodišča imenoval Majo Bilbija.

Kračunu ter Jerkičevi in Peršetu bo sicer zdajšnji mandat potekel 21. marca prihodnje leto. Za ponovno imenovanje jih je predlagala vlada. Kračun je na glasovanju prejel 73 poslanskih glasov za in osem proti, Jerkičevo je podprlo 70 poslancev, 10 jih je bilo proti, Peršetu pa je glasove namenilo 69 poslancev, 13 jih je bilo proti.

Zakon o fiskalnem pravilu, ki opredeljuje tudi delovanje fiskalnega sveta, določa, da je lahko član fiskalnega sveta imenovan za največ dva zaporedna petletna mandata. Za imenovanje je v skladu z zakonom postavljena tudi  visoka letvica, potrebni so namreč glasovi dveh tretjin  oziroma 60 poslancev.

Preberite še:

Komentarji: