Hojs bi poostril nadzor na meji, nad stavko policistov presenečen

Notranji minister Aleš Hojs se dogovarja o napotitvi madžarskih in italijanskih patrulj na slovensko južno mejo.
Fotografija: Slovensko južno mejo bodo morda kmalu nadzorovali Madžari in Italijani. FOTO: Lombar Tomi/Delo
Odpri galerijo
Slovensko južno mejo bodo morda kmalu nadzorovali Madžari in Italijani. FOTO: Lombar Tomi/Delo

Notranji minister Aleš Hojs je županom obmejnih občin predstavil zamisli, kako brez aktivacije 37.a člena zakona o obrambi zagotoviti dodatne sile na južni meji. Ena možnost je sprememba zakona o nadzoru državne meje, s katero bi na mejo poslali druge državne organe. Obenem potekajo pogovori z Italijo in Madžarsko o napotitvi policijskih patrulj.
 
Minister Hojs se je v Ilirski Bistrici danes sestal z župani občin ob slovensko-hrvaški meji, ki so v začetku leta dali pobudo na ministrstvo, naj zagotovi pomoč pri odpravljanju posledic ilegalnih prehodov meje.

Kot je Hojs pojasnil v izjavi za medije, je županom predstavil tudi svoje zamisli o tem, kako tudi brez aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki bi omogočil napotitev Slovenske vojske na mejo, tam zagotoviti dodatne sile. »To bomo peljali skozi dva postopka,« je napovedal minister. Kot prvo možnost je navedel spremembo zakona o nadzoru državne meje, s katero bi lahko na mejo napotili druge državne organe, kot so finančna uprava in razne inšpekcije.

image_alt
Več vojske na meji, s policijskimi pooblastili ali brez


Poleg tega se po Hojsovih besedah intenzivno pogovarjajo z Italijo in Madžarsko, če bi nam bili pripravljeni pomagati in tja napotiti svoje policijske sile, če bodo številke glede ilegalnih migracij ostale na ravni zadnjih dveh let. Zaenkrat Hojs ne razmišlja o Frontexu, ki pa bi moral po njegovi oceni priti na Hrvaško, saj južna soseda »relativno slabo varuje svojo zunanjo mejo.« Dokaz za to je po njegovih besedah prav visoko število migrantov, ki jih zajamejo na slovensko-hrvaški meji.

Minister je spomnil, da je vlada obmejnim občinam zagotovila tudi določena sredstva za odpravo posledic ilegalnih prehodov, točneje za urejanje poti in razsvetljave okoli meje. »Danes smo z veseljem ugotovili, da so občine ta sredstva zelo koristno, pametno in pa predvsem pravočasno porabile,« je ocenil Hojs. Kot je dejal, bo naredil vse, da bi tovrstno sofinanciranje zagotovili tudi v prihodnjih letih, vsaj dokler bodo imele občine opravka s tako visokim številom beguncev.
 

Nad stavko policistov začuden


Hojs je danes izrazil začudenje nad napovedjo Policijskega sindikata Slovenije o tem, da so izpolnjeni pogoji za stavko. Neodvisna analiza je po njegovih besedah pokazala, da ne drži, da bi bila določena mesta znotraj policije podvrednotena. Ob tem je sicer napovedal nadaljnja pogajanja s sindikatom.

Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je na sredini korespondenčni seji namreč soglasno ugotovil, da vlada neposredno krši del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer so izpolnjeni pogoji za napoved stavke zaposlenih na notranjem ministrstvu, policiji in inšpektoratu za notranje zadeve.

Po mnenju sindikata naj bi vlada neposredno kršila drugo točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Po mnenju sindikata naj bi vlada neposredno kršila drugo točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. FOTO: Leon Vidic/Delo


Hojs je v izjavi za medije po današnjem sestanku z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem izrazil začudenje nad sklepom sindikata. »Do zdaj smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da se njihove želje uresničijo v čim večji meri. Seveda pa ta vlada in aktualni minister ne more biti kriv ali pa ni odgovoren za to, če so ... podpisovali z bivšo vlado pa z bivšim ministrom mačka v žaklju,« je dodal.

Po mnenju sindikata naj bi vlada neposredno kršila drugo točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, ki govori o pripravi neodvisne primerjalne analize vrednotenja delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili (uniformirani poklici). Nato pa bi, če bi to izhajalo iz analize, delovna mesta in nazive policistov uvrstili v višje plačne razrede.
Po ministrovih besedah pa je neodvisna analiza pokazala, da ne drži, da bi bila določena delovna mesta podvrednotena. Zato Hojs ni imel nobene druge možnosti kot to, da skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom na vladi ugotovita, da ni podlage za zahteve sindikata.

Hojs je sicer za nadaljnja pogajanja, pri čemer se zavzema za to, da bi se tudi v policiji končno uveljavil karierni sistem in da bi odpravili določene anomalije. Verjame, da so sposobni zadeve s sindikatom rešiti do sredine januarja oz. pred izplačilom januarskih plač. Kljub temu pa bodo slednje, v kolikor ne bodo našli rešitve, izplačane brez dodatka, o katerem so se v sindikatu dogovorili s prejšnjo vlado.

Preberite še:

Komentarji: