Ivanušič rešen vseh obtožb

Afera stavba ACH: Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo.
Fotografija: Po mnenju tožilstva ni dokazov, da bi Zvonko Ivanušič naredil kaznivo dejanje pri nakupu stavbe ACH.  Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Po mnenju tožilstva ni dokazov, da bi Zvonko Ivanušič naredil kaznivo dejanje pri nakupu stavbe ACH.  Foto Uroš Hočevar

Ljubljana - Specializirano državno tožilstvo je v zadevi nakup stavbe ACH zavrglo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave Save Re Zvonka Ivanušiča, ki je bil osumljen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. S tem je opran vseh sumov o nepravilnostih.

»Zadovoljen sem, da se je vse to končalo in da se je izkazalo, da ni bilo nikakršnih nepravilnosti,« odločitev tožilstva komentira Ivanušič. Pravi, da ga je poslovno okolje (kot nedolžnega) sprejelo že prej, saj v Sloveniji eksluzivno sodeluje s PwC na področju zavarovalništva, a je vseeno vesel, da je zadeva tudi formalno končana.

O aferi, ki ga je doletela, niti noče preveč razmišljati. Krivdo zanjo pa pripisuje slovenski poslovni folklori, to je da v družbah z državnimi deleži vse preveč kraljujejo različni interesi in lobiji.
 

Zgodba


Poslovna stavba ACH. Foto Tomi Lombar
Poslovna stavba ACH. Foto Tomi Lombar


Nadzorni svet Save Re pod vodstvom Branka Tomažiča je avgusta 2016 razrešil Ivanušiča, ker naj bi preplačal nakup poslovne stavbe ACH in posredniku Marjanu Pišljarju omogočil velik zaslužek. Ivanušič je kakršnokoli krivdo vseskozi zanikal in »tožnike« pozival, da naj postrežejo z dokazi.

Ivanušič je nato na okrožno sodišče vložil tožbo, zaradi ugotovitve ničnosti sklepa nadzornega sveta o odpoklicu z mesta predsednika in člana uprave, ugotovitve ničnosti vpisa spremembe zastopnikov v sodni register, vrnitve na položaj predsednika uprave družbe in povrnitve nematerialne škode. Na delovno in socialno sodišče pa zaradi nezakonitega prenehanja pogodbe o zaposlitvi in prenehanja delovnega razmerja.

Lani poleti sta se obe strani poravnali tako, da Ivanušič ni bil razrešen iz krivdnih razlogov, ampak sporazumno, iztržil pa naj bi tudi precej lepo odpravnino.

Komentarji: