Iz Gibanja Svoboda izključili poslanko Mojco Pašek Šetinc in Roberta Pavšiča

Urška Klakočar Zupančič ostaja predsednica DZ, odstopila pa je s funkcije podpredsednice Gibanja Svoboda.
Fotografija: Urška Klakočar Zupančič je odstopila s funkcije podpredsednice stranke. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Urška Klakočar Zupančič je odstopila s funkcije podpredsednice stranke. FOTO: Blaž Samec/Delo

Po seji sveta največje vladne stranke Gibanje Svoboda je premier Robert Golob v izjavi povedal, da so iz stranke izključili poslanko Mojco Pašek Šetinc in člana Roberta Pavšiča. Vsi sklepi so sprejeti soglasno, zato o notranjem razcepu ni govora, je zatrdil.

Kot podpredsednica stranke je odstopila tudi Urška Klakočar Zupančič, Golob je navedel, da iz osebnih razlogov in preobremenjenosti. Ostaja pa predsednica državnega zbora.

Nova podpredsednica stranke je mlada poslanka Sara Žibrat. Golob verjame, da bo s pomladitvijo predsedstva stranke »stekla boljša komunikacija med poslansko skupino in stranko«. 

Urška Klakočar Zupančič je pojasnila, da odhaja, ker ne želi, da bi funkcija postala »torišče sporov«, pa tudi iz osebnih razlogov, saj za obveznosti predsednice državnega zbora porabi ves svoj čas. 

Urška Klakočar Zupančič (levo) in Mojca Šetinc Pašek (desno). FOTO: Leon Vidic/Delo
Urška Klakočar Zupančič (levo) in Mojca Šetinc Pašek (desno). FOTO: Leon Vidic/Delo

Urška Klakočar Zupančič se je sicer znašla v nemilosti premierja Goloba. Zaradi njene odločitve, da se vzdrži glasovanja o razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko, je bilo slišati pozive k njenemu odstopu s funkcije.

Člana stranke »igrala za drugo ekipo«

Pavšiča in Pašek Šetinc so izključili iz stranke, ker naj bi »igrala za drugo ekipo«, je dejal Golob. Za katero ekipo naj bi šlo, ni želel razkriti, dejal pa je, da sta »zabijala avtogole«. »Določeni posamezniki so delovali izrazito v škodo stranke, koalicije in trdnosti stranke«, je dejal premier. Njihova izključitev naj bi krepila enotnost v stranki. 

Robert Pavšič je sicer nekdanji poslanec stranke LMŠ, ki je trenutno zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Že spomladi je zaradi javnega kritiziranja delovanja stranke moral oditi svetovalec predsednice Državnega zbora Andraž Osim.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Golob se je obregnil tudi ob medijsko poročanje o Gibanju Svoboda, ki naj bi bilo posledica »plasiranja zlonamernih informacij«. Poudaril je, da so bili vsi sklepi organov stranke sprejeti soglasno, kar po njegovih besedah največ pove o tem, da govorice o razkolu v stranki niso resnične.

image_alt
Bobnarjeva: Golob je od mene zahteval nedopustno ravnanje

Zatrdil je tudi, da nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar na zaslišanju komisije v državnem zboru ni govorila resnice, temveč jo je »prikrojila«, kar namerava tudi dokazati s pomočjo prič. 

Preberite še:

Komentarji: