Izolska bolnišnica ni bila oškodovana

Sterilizacija instrumentov: Obtožnica umaknjena – Pravila naročanja niso bila kršena
Fotografija: Elena Beškovnik, Jani Dernič in odvetnik Aleš Štravs po zavrnilni sodbi, ki je ovadene oprala krivde. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Elena Beškovnik, Jani Dernič in odvetnik Aleš Štravs po zavrnilni sodbi, ki je ovadene oprala krivde. Foto Boris Šuligoj

Koper – Nekdanji direktor in sedanji predstojnik internističnega oddelka Splošne bolnišnice Izola Jani Dernič ni zlorabil direktorskega položaja, kot mu je očitala obtožnica v zadevi začasne sterilizacije medicinskih instrumentov v podjetju Servizi Italia v Dolini pri Trstu. Na okrožnem sodišču so včeraj izrekli zavrnilno sodbo za vse obtožene, potem ko je okrožna državna tožilka po zaslišanju dveh ključnih prič umaknila obtožnico.

Senat okrožnega sodišča je po umiku obtožnice zavrnil sodbo tudi proti direktorju in lastniku podjetja Siservis Ivu Kreblju, njegovemu bratrancu in sodelavcu v podjetju Aleksandru Kreblju ter nekdanji finančnici iz bolnišnice Eleni Beškovnik, ki jih je obtožnica bremenila pomoči direktorju pri domnevni zlorabi položaja. Tožilstvo jim je očitalo, da naj bi se dogovorili za posel, ki naj bi ga izvedli mimo javnega naročanja z namenom pridobitve izjemno dobrega zaslužka.

Splošna bolnišnica Izola Foto Tomaz Gregorič
Splošna bolnišnica Izola Foto Tomaz Gregorič


Kriminalisti so že avgusta 2013 začeli preiskavo sporne sterilizacije bolnišničnih instrumentov. Izhajali so iz domneve, da bi moralo vodstvo bolnišnice za to nalogo uvesti postopek javnega naročanja. Bolnišnica je storitev razdelila na dva dela (na samo sterilizacijo in prevoz instrumentov), zbrala nekaj ponudb in posel oddala Krebljevemu Siservisu. Za 14 mesecev sterilizacije instrumentov so plačali 330.000 evrov, za prevoz ter vse posredniške in logistične storitve pa je Krebljevo podjetje v tem času prejelo 261.000 evrov.



Na včerajšnji obravnavi je sodna izvedenka za javna naročila Marija Bukovec Marovt dejala, da vodstvo Splošne bolnišnice Izola ni kršilo pravil naročanja, saj je zakon takrat predvideval seznam storitev, za katere ni bilo potrebnega postopka javnega naročanja in med temi je tudi sterilizacija. Prav tako je Vittorio Canziani, predstavnik italijanskega podjetja, ki je edino v bližini izolske bolnišnice lahko opravilo zahtevano sterilizacijo, izjavil, da njegovo podjetje ne bi neposredno sklenilo posel z izolsko bolnišnico drugače kot po posredniku, zaradi številnih logističnih in drugih zapletov, ki bi se lahko zgodili v tuji državi.
Tožilka je obtožbo umaknila, Derničev odvetnik Aleš Štravs pa je poudaril, da to ni bil le postopek javnega naročanja, ampak je bolnišnico v stisko potisnila država, ki ni pravočasno zagotovila naprav za sterilizacijo, saj so se postopki za njihovo nabavo izvajali vse od leta 2008.

Komentarji: