Izredne seje ne bo, ker dnevni red ni bil potrjen

Od 79 navzočih je za dnevni red glasovalo 35, proti pa je bilo 44 poslancev. Izredno sejo so sicer zahtevali poslanci SMC in Levice.
Fotografija: V SDS, NSi, DeSUS in SD so že pred sejo pojasnili, da nasprotujejo sprejemanju takšnega velikega števila zakonov tik pred volitvami.
Odpri galerijo
V SDS, NSi, DeSUS in SD so že pred sejo pojasnili, da nasprotujejo sprejemanju takšnega velikega števila zakonov tik pred volitvami.

Ljubljana - Državni zbor bi moral danes začeti izredno sejo, na kateri bi odločal o 14 zakonskih predlogih in o enem predlogu za avtentično razlago zakona, a se je zapletlo že na začetku, saj poslanci niso potrdili dnevnega reda. Od 79 navzočih je za dnevni red glasovalo 35, proti pa je bilo 44 poslancev. Izredne seje DZ tako ne bo.

Izredno sejo so sicer zahtevali poslanci SMC in Levice. Predlagali so, da DZ na njej obravnava 14 zakonskih predlogov ter en predlog avtentične razlage zakona. Pogoje za uvrstitev na dnevni red seje je izpolnilo le šest zakonskih predlogov in predlog za avtentično razlago zakonov. Preostalih osem predlogov matična delovna telesa zaradi obstrukcije SDS, NSi, DeSUS in SD niso obravnavala in tako niso izpolnjevali pogojev za uvrstitev na dnevni red.
 

Slovenija oddaljuje od srednjeročnega fiskalnega cilja


V SDS, NSi, DeSUS in SD so že pred sejo pojasnili, da nasprotujejo sprejemanju takšnega velikega števila zakonov tik pred volitvami, posebej ker bi nekateri zakoni imeli finančne posledice za državni proračun. Pri tem so opozorili na ocene fiskalnega sveta, da se Slovenija oddaljuje od srednjeročnega fiskalnega cilja, ki je uravnoteženje javnih financ.

Pogoje za obravnavo na današnji izredni seji DZ je sicer izpolnjevalo šest zakonskih predlogov: novela zakona o enakih možnostih žensk in moških, spremembe zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov, zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi, zakon o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnostih pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, zakon o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti ter zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Komentarji: